Heeft je partner tegen je gelogen? Zo leer je ze weer vertrouwen

Relaties door Maya Luz

Liegen in een relatie is eigenlijk nooit oké. En wanneer het gebeurt, is het logisch dat je je daar gekwetst door voelt. Soms kan een leugen fataal zijn voor een relatie, maar dit is natuurlijk niet altijd zo. Heb jij moeite met je partner weer vertrouwen nadat je ze hebt betrapt op een leugen? Dit is hoe je ze weer leert vertrouwen.

Lees ook: Ben jij een bitch tegen je partner? Wij weten waarom (en dit kun je er tegen doen)

Geef jezelf de mogelijkheid om boos te zijn

Om iets te kunnen verwerken moet je jezelf eerst de mogelijkheid geven om je gevoel echt even te voelen. Als je boos bent op je partner, of misschien teleurgesteld, is het goed om dit te uiten. Het voelt misschien verleidelijk om de gevoelens te onderdrukken zodat ze je relatie niet kunnen dwarsbomen. Maar hierdoor schuif je het probleem alleen maar voor je uit. Praat er dus vooral over met anderen en gun jezelf even een goede huilbui waar nodig.

Ga in gesprek met je partner

Wanneer je partner tegen je liegt, heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Denk aan waarom ze hebben gelogen bijvoorbeeld. Ga even rustig zitten met je partner en ga over het voorval in gesprek. Stel je vragen en laat je partner er niet tussenuit glippen om de vragen te vermijden. Wees open tegen je partner over wat je van hen nodig hebt om hier overheen te komen. Het wordt waarschijnlijk geen leuk gesprek, voor beide partijen, maar op deze manier kunnen jullie samen zoeken naar een gepaste oplossing.

Laat je partner hun verhaal doen

Tijdens het gesprek is het goed om je partner hun verhaal te laten doen. Laat ze uitleggen wat er precies gebeurd is en waarom ze gelogen hebben tegen je. Het is lastig om hen niet te onderbreken, maar we raden je aan om hen even uit te laten praten. Hierdoor voelt je partner zich waarschijnlijk veiliger in het gesprek en zullen ze minder snel dingen achterhouden omdat ze bang zijn voor je reactie. Wanneer je op ze reageert, focus je woorden dan op hoe je je voelt in plaats van het maken van beschuldigingen. Zo kan je partner meer begrip krijgen voor jouw gevoelens en kunnen jullie elkaar beter helpen met het vertrouwen weer opbouwen.

Observeer hun gedrag om te zien of ze eraan werken

Nadat jullie met elkaar hebben gepraat hebben jullie hopelijk een beeld van wat er moet veranderen in de relatie om de leugen recht te zetten. Je partner zal zich aan jou moeten bewijzen. Op die manier kan het vertrouwen weer opgebouwd worden tussen jullie. Kijk naar de dingen die je partner doet om het vertrouwen te herstellen. Steken ze hier volgens jou niet genoeg tijd en moeite in? Dan is het goed om hier over in gesprek te gaan. Pas alleen wel op dat je niet te obsessief wordt. Hierdoor kan je je partner namelijk verder wegduwen en ze een benauwd gevoel geven.

Lees ook: TikTok heeft een nieuwe relatietheorie: dit moet je erover weten