Ben jij een bitch tegen je partner? Wij weten waarom (en dit kun je er tegen doen)

Relaties door Redactie Ze.nl

Dus jij denkt dat je de enige bent die soms gemeen is tegen haar partner? Nope, je bent in goed gezelschap. Degene van wie we het meest houden, hebben tegelijkertijd het meeste van ons te slikken. Herkenbaar? Af en toe een bitch zijn hoeft niet direct tot een relatiecrisis te leiden. Raak je echter vast in een patroon, dan wordt het tijd om hier iets dieper in te duiken om te zien waar dit vandaan komt en hoe je van deze 'bitchmodus' af kunt komen. Relatiecoach Nicole Mathieson weet hoe je dit doet.

Redenen waarom we gemeen zijn

Waarom zijn we soms zo gemeen tegen onze partners? Er zijn een paar antwoorden die we je alvast kunnen geven.

 • Je brengt VEEL tijd door met deze persoon
 • Jullie hebben de intentie voor altijd bij elkaar te blijven (dat brengt veel druk met zich mee)
 • Zowel jij als je partner hebben te maken met verschillende soorten druk, denk aan financiën, kinderen of tijd
 • Soms moeten we stoom afblazen en dat doen we het liefst op een plek waar we ons op ons gemakt voelen: bij onze partners bijvoorbeeld
 • Hoe we ons voelen hangt nauw samen met onze relatie
 • We zijn nu eenmaal emotionele (en hormonale!) wezens
 • We hebben horen teveel over onrealistische sprookjes waar ons liefdesleven aan moet voldoen waardoor onze verwachtingen van de relatie te hoog zijn

Lees ook: Ruzie maken met je partner? Dat doe je zo

Verschillende manieren van gemeen zijn

En dan zijn er ook nog eens heel veel verschillende manier waarop we gemeen kunnen zijn. Soms zijn we heel bewust gemeen, de andere keer gebeurt het een stuk subtieler, maar allemaal niet erg fraai.

 • Je wordt emotioneel en gaat volledig uit je plaat waarbij je gemene dingen zegt 
 • Je toont minder liefde en zin in seks
 • De kleinste dingen maken je boos waardoor je je chagrijnig en humeurig gedraagt
 • Je bent niet eerlijk over wat je wil, nodig hebt of voelt, waardoor de ander het eigenlijk nooit goed kan doen
 • Je gedraagt je overgevoelig en -defensief
 • Je bent kritisch 
 • Je partner krijgt van bijna alles de schuld
 • Emotioneel manipuleren
 • Je grijpt liever naar een fles wijn, tv, werk of je kinderen in plaats van je relatie aandacht te geven

Een beetje bitch is oké

Voordat je jezelf onderdompelt in schuldgevoelens: dat hoeft niet, het is oke als je soms bitchy bent. Het kan bijvoorbeeld de lucht klaren en door goed met elkaar te praten kan het je relatie alleen maar verbeteren. Heb je echter het gevoel dat je in de bitchmodus blijft hangen, dan is het slim om bewust te kijken naar wat er écht aan de hand is. Langdurig gemeen zijn tegen je partner heeft namelijk geen gunstig effect op je relatie en zeker ook niet op jezelf: je gaat je er namelijk niet beter door voelen.

De blame game

Zodra je jouw gemene patroon onder ogen bent gekomen en erkent dat je vastzit in de bitchmodus, is het tijd jezelf af te vragen WAAROM dit gebeurt. Stel jezelf de vraag: waarom gedraag ik mij zo? Het is aannemelijk dat je al snel je partner de schuld geeft: ‘hij doet dit niet goed’ of ‘hij is zo …’. Merk je dat dit gebeurt? Dan ben je je eigen relatie aan het saboteren. Stop daarmee, iemand anders de schuld geven gaat je namelijk niet verder helpen met dit probleem. Het is belangrijk het diepere antwoord te vinden op je bitchy gedrag.

Neem de tijd

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Dit onderdeel komt bijna neer op mediteren: wees in het hier en nu en wees stil. Geef jezelf de tijd om even volledig tot jezelf te komen en maak dan de volgende zin af: ‘Ik ben gemeen tegen mijn partner omdat ik bang ben dat …’. Neem de tijd, denk er eens goed over na. Daar kunnen verschillende antwoorden uitrollen, bijvoorbeeld dat je bang bent dat je partner jou zat is, of dat hij of zij je zal verlaten. Wat het antwoord ook is, het heeft allemaal met één ding te maken: het gevoel dat jij niet goed genoeg bent.

Accepteren en loslaten

De angst om niet goed genoeg te zijn komt vaak voor. Heel vaak zelfs. En nu je dit jezelf realiseert, is het tijd om deze angst te accepteren. Het is echt heel oke om bang te zijn dat je ‘niet goed genoeg’ bent. Pas wanneer je dit accepteert, kun je de langdurige bitchmodus loslaten. Want hé: iedereen is hier op een zeker moment bang voor en het zou zonde zijn om je frustratie hierover af te reageren op je geliefde.

Lees ook: Relatiecoach onthult: doe dit iedere dag zes seconden voor een goede relatie