8 momenten waarop je je eigen relatie saboteert

Liefde door Laura

Als we ontevreden over onze relatie zijn, wijzen we al gauw met het vingertje. "Maar jij doet dit nooit en altijd dat". Wat nou als jij nou de oorzaak bent van het gekommer en gekwel? It's not you, it's me...

relatie saboteren

Lees ook: 9 x lieve berichtjes die je je lover kunt sturen als hij weg is

Perfectie verwachten

Eerlijk is eerlijk, tenzij je in de wittebroodsweken zit, kan iedereen wel wat minpuntjes aan haar partner benoemen. Hangt nooit een nieuwe wc-rol op, smakt tijdens het eten, pakt de dekens af of... vul zelf maar in. Tot op een zekere hoogte kun je je irritaties delen, maar bepaalde dingen kun je niet veranderen aan de ander en zul je moeten accepteren. "Als je je partner continu bekritiseert, dan zul jij het gevoel krijgen dat het nooit genoeg is. Dit kan veranderen in een self-fulfilling prophecy waarbij ook je partner zich niet goed genoeg voelt - en niet meer zal proberen het tegendeel te bewijzen", aldus relatie- en familietherapeut Fran Walfish.

Seks als machtsmiddel

"Jij hebt niet die ene taak gedaan, dus vanavond geen seks". Komt dat je bekend voor? Door gebrek aan seks als straf in te zetten, haal je het plezier uit je seksleven. "met het achterhouden van fysieke intimiteit saboteert je een van de meest belangrijke banden in een relatie", weet relatiecoach Joshua Uebergang. "Het is een teken dat je het onderliggende probleem moet onderzoeken."

via GIPHY

Niet vergeven of vergeten

Iedereen maakt fouten in een relatie. Een belofte breken, flink afreageren of een gemene opmerking maken in de hitte van de strijd. Nadat je het uit hebt gesproken is alles vergeven en vergeten. Of niet? "Als je wrok koestert tegen je partner, vraag dan af wat je er zelf aan hebt. Het kost veel meer energie om boos te blijven dan om iets los te laten", adviseert psychotherapeut Jonathan Alpert. Laat die oude koeien dus lekker in de sloot.

Makkelijke uitweg

Mensen met bindingsangst zoeken vaak naar redenen om een punt achter de relatie te zetten. "Wanneer een relatie naar een volgende fase gaat, worden sommige mensen nerveus en kunnen onbewust gaan saboteren", verklaart relatie-expert Dion Metzger. "Zo zoeken ze naar allerlei excuusjes om de schoonfamilie niet te ontmoeten."

via GIPHY

Liegen tegen jezelf

"We liegen het vaakst tegen onszelf. Soms vinden we het idee van een relatie waardevoller dan dat we echt goed bij elkaar passen, gelijk in de relatie zijn of simpelweg gelukkig zijn", verklaart gedragswetenschapper Clarissa Silva. "Het kan de illusie wekken dat je in een gezonde relatie zit, omdat je het negatieve niet wil zien. Van de buitenkant lijkt het op een prima relatie, maar de problemen verergen zich juist als je het niet onder ogen komt."

Kijken en vergelijken

We vragen ons allemaal wel eens af hoe een rela zou zijn met een ander. Zou je dan gelukkiger zijn? Wanneer je er een gewoonte van maakt, vergeet je vanzelf alle mooie en leuke eigenschappen van je partner. 

via GIPHY

Altijd gelijk

Denk jij dat je altijd gelijk hebt in een ruzie en je partner altijd degene is die je fout ingaat? Dat is dus bijna nooit waar. "Alleen omdat ze het niet met je eens zijn, betekent het niet dat de ander ongelijk heeft of minder is dan jij", aldus familietherapeut Kristina Orlova.

Telefoonverslaafd

We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Onze telefoon is een verlengstuk van ons lichaam geworden. Pak jij na het wakker worden eerder je telefoon dan dat je je lief een kusje geeft of goedemorgen wenst? Foute boel. Maak afspraken over telefoongebruik. Verban 'm in ieder geval uit het bed en gebruik geen social media als je samen eet of televisie kijkt. Het is even afkicken, maar het kan zomaar je relatie redden. Doe de digitale detox!

via GIPHY

relatie saboteren

Lees ook: Ben jij een bitch tegen je partner? Wij weten waarom (en dit kun je er tegen doen)