Waarom een tijdje 'offline' gaan ontzettend goed kan helpen

Ontspanning door Daniëlle

Op het toilet, in de rij van de kassa, terwijl we de hond uitlaten en 's avonds op de bank: onze telefoon is een onderdeel van onszelf. We kijken gemiddeld 2,42 uur op ons mobieltje. Da's niet best, want onderzoek wijst uit dat het gebruik van social media kan leiden tot stress, onzekerheid en zelfs depressie. Een tijdje 'offline' gaan schijnt heel goed te zijn voor je welzijn. Hoe en waarom zo'n digital detox werkt, vertellen we hier.

offline gaan

Lees ook: Dankzij deze app kom je van je telefoonverslaving af

Telefoon = BFF

Even een avondje niks doen en lekker ontspannen zit er in het digitale tijdperk niet in, want 9 van de 10 keer is je telefoon erbij betrokken. Je moet bereikbaar zijn voor werk, vrienden, familie. Ook moet je zo nu en dan éven je socials checken. Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter... Je zegt tegen jezelf dat je maar vijf minuutjes gaat kijken, maar dit worden er al snel dertig of veertig. Even detoxen om alles op een rijtje te krijgen kan dus geen kwaad?

Er is meer dan social media 

Juist, de wereld is groot en het leven kort en daarom zeggen ze soms ook wel eens: je leeft maar één keer. Ga er dus lekker op uit! Raap je vriendengroep bij elkaar en ga een avondje uit, lees dat boek wat al maanden op de plank ligt of maak een fijne boswandeling. Ontspanning is te vinden in verschillende dingen, al is het maar op de bank hangen en voor je uit staren. Je leven zit niet alleen maar in je telefoon. Daarnaast zul je na zo'n break van social media eindelijk merken hoeveel tijd je over hebt. Veel meer tijd dus om leuke dingen te doen! 

Mentale gezondheid

Ontspanning is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. Een maand offline gaan kan namelijk al een beetje helpen. "Een maand stoppen met social media kan je beter laten voelen, maar het zorgt niet voor een volledige omkeer", vertelt onderzoekster Sarah Eichmeiyer. Een groot effect heeft het dus niet, maar alle beetjes helpen! Uit onderzoek bleek verder dat mensen die een tijdje een social media-pauze namen daarna minder gebruikten. Sommigen waren zelfs gelukkiger. 

Onzekerheden

Je wist het misschien al, maar social media heeft de kracht om je zelfbeeld als een baksteen naar beneden te laten vallen. De hele dag kom je tijdens het scrollen op Instagram modellen en influencers tegen die 'het perfecte leventje' lijken te leiden. Niets is echter wat het lijkt. Soms kan je hier namelijk best jaloers en onzeker van worden en komt het zelfs voor dat je je eigen leven - wat geweldig is! - gaat vergelijken met dat van een ander. Niet de bedoeling. Een tijdje offline gaan kan daarom heel goed helpen bij het omhooghalen van jouw zelfbeeld. Je begint je eigen leven meer te waarderen, en bent niet meer bezig met dat van een ander. 

Prioriteiten stellen

Wanneer je een digitale detox doet, zul je al snel merken dat je je prioriteiten anders begint te stellen. Andere dingen komen op nummer één en social media maakt voor jou niet meer zoveel uit, het kan allemaal wel even wachten. Je begint in te zien dat andere dingen veel belangrijker zijn. 

Lees ook: Waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt