Thirty-love: Ik gun het haar wel/niet/wel/niet/wel

Single & daten door Ilse

Ik ben teleurgesteld in mezelf, ernstig teleurgesteld. Gelukkig valt het Jet nog niet op, dat ik trekjes van een zielig harteloos kreng aan het ontwikkelen ben. 
 
?Bizar, hè?? zegt ze en kijkt me opgetogen aan.
?Heel bizar?, bevestig ik neutraal.
Ze zucht en ik probeer haar met medeleven aan te kijken.
?Het doet goed om erover te praten?, zegt ze.
Ik knik.
?Vooral met mensen die niet meteen oordelen of me zeggen dat het kansloos is?, zegt ze.
Ik knik, al ligt de term ?kansloos? al een halfuur op mijn lippen.
?En nu dan?? vraag ik.
?Ja, dat is grote vraag natuurlijk?, zucht Jet. ?Hij woont in Venezuela, ik hier. Hij spreekt alleen maar Spaans en heeft daar een goede baan als schooldirecteur, maar verdient sinds de crisis amper genoeg om van te leven. Laat staan om zijn grote liefde in Europa op te zoeken.?
 

 
Ik volg niet goed wat ze zegt. Het enige wat ik hoor is iemand die klaagt terwijl ze net, tijdens haar kerstvakantie, haar grote liefde heeft ontmoet.
Jet gaat door: ?En ga ik dan daarheen? Ik vind er nooit een baan op niveau. Ga ik directeursvrouwtje spelen? Hopend dat mijn vrienden af en toe overkomen, want geld om ze op te zoeken is er niet. Verschrikkelijk.?
?Maar ook supergaaf, toch?? zeg ik dan ineens. Ik kan me niet meer inhouden.
?Sorry?? vraagt Jet.
?Dat je hem zo geweldig vindt. En hij jou ook.?
?Natuurlijk is dat gaaf?, aarzelt ze, ?maar ik had liever een Nederlander ontmoet.?
?Je had liever een Nederlander ontmoet?? vraag ik cynisch. ?Eentje met een leuke baan zeker en een leuk huis, een leuke auto, beetje sportief lijf, leuke kop, gezellige vrienden, goede skiër, een eigen chalet in de alpen misschien en ach, wel zo handig als hij een beetje lekker kan koken.?
Jet kijkt me aan.
?Misschien had je in Nederland moeten blijven, als je liever een Nederlander had ontmoet?? gooi ik er nog een schepje bovenop. Het groene monster heeft bezit van me genomen. Ik wil ook een grote liefde en het kan mij niet schelen waar hij vandaan komt, welke taal hij spreekt en wat hij verdient. Ik zou er onvoorwaardelijk blij mee zijn; waarom overkomt het mij dan niet?
?Wat heb jij nou?? vraagt Jet beduusd.
?Niks?, denk ik, ?ik heb helemaal niks, geen Venezolaan, geen Nederlander, helemaal niemand.?
 
 
 Die avond bel ik Jet. Gelukkig neemt ze meteen op.
?Sorry?, zeg ik zachtjes.
?Wat was er nou?? vraagt ze.
?Jaloezie?, zeg ik.
?Jaloers op die kutsituatie?? vraagt ze vol ongeloof.
?Jaloers op die grote liefde?,  zeg ik.
Ze is even stil.
?Sorry, lieve Jet, want ik gun het je wel echt en ook zonder al deze ellende erbij?, zeg ik.
Ze is nog steeds stil.
?Echt, lieve Jet, het spijt me. Als All You Need Is Love niet al geweest was, zou ik je aanmelden.?
Dan begint ze te lachen.
?Als je het maar laat?, zegt ze. En dan vervolgt ze ineens een stuk vrolijker: ?maar ik kan jou natuurlijk wel opgeven: met spoed leuke vent gezocht voor goede vriendin voordat ze een groene zuurpruim wordt.?
Samen moeten we heel hard lachen tot ik op televisie ineens een aankondiging zie: ?Een nieuw seizoen All You Need Is Love gaat beginnen; geef je NU op.? 
Hopelijk heeft Jet niks gezien.
 
Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.