⁠⁠Drogen we eigenlijk uit van een bakkie pleur?

Vrije tijd door Juliët

Een bakkie pleur om de dag mee te starten. Heerlijk! Vaak blijft het dan ook niet bij één bakkie. Maar hoe zit het eigenlijk met uitdrogen? Drogen we nu echt uit van koffie of klopt hier eigenlijk niks van? Wij vertellen je het.

Koffie en uitdrogen

Verliest je lichaam eigenlijk veel vocht door koffie? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het klopt niet. Deze mythe is er al jaren en toch weten veel mensen niet of het nou wel of niet waar is. Koffie voorziet net als andere dranken, je lichaam van vocht. De cafeïne zorgt ervoor dat je vocht je lichaam sneller verlaat. Het stimuleert de nieren. Je droogt dus niet uit van een bakkie pleur, maar weet wel dat een teveel aan cafeïne andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam. Denk aan hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid.

Effecten

Cafeïne heeft een stimulerende werking en wordt ook razend snel opgenomen in je bloed. Na een paar minuten raast de helt van de cafeïne al door je bloedbaan. De cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt. Je merkt al gauw verschil in alertheid en concentratie. Ook kan het je prestatie en uithoudingsvermogen verbeteren. Koffie geeft je dus op zichzelf geen energie, maar kan wel het gevoel geven dat je meer energie hebt. Dit is wel echt per persoon verschillend.

Hoeveel bakkies pleur?

Je kan op een dag prima vijf kopjes drinken als je verder geen of weinig producten met cafeïne neemt. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstgeving geven, gelden lagere adviezen. Zodra je meer gaat drinken, kun je verschillende bijwerkingen krijgen door de koffie. Denk aan bijwerkingen als duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen. Ook je dormen worden er vaak niet zo blij van. Denk aan een opgeblazen buik en diarree. Cafeïne stimuleert namelijk de samentrekking van de spieren in je maagdarmkanaal. Je maag geeft hierdoor al vroeg de inhoud door aan je dunne darm.

Snel naar de wc

Je hebt het vast wel eens gemerkt na een bakkie pleur. Je kan meteen plassen. Cafeïne prikkelt namelijk je nieren, waardoor ze worden aangezet om urine uit te scheiden. Het is uiteindelijk niet zo dat je meer plast als je koffie drinkt. Je moet alleen vaker plassen. Toch verschilt het per persoon hoe gevoelig je bent voor cafeïne.

Ben jij een echte koffiedrinker of ben jij meer van het theeleuten?