Drink jij 's ochtends wel of geen koffie? Dat is deels genetisch bepaald

Lichaam door Roos

Ben jij iemand die 's ochtends pas op gang komt na vijf koppen koffie? Of heb je geen caffeïne nodig om de dag te beginnen? Hoe dan ook, de hoeveelheid koffie die je drinkt wordt deels bepaald door je genen. Het verschilt namelijk per persoon hoe je reageert op een bakkie pleur.

Koffiegenen

Sommige mensen kunnen 's avonds om elf uur nog een sterke espresso drinken en slapen als een roosje. Anderen liggen vervolgens de hele nacht wakker. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat het deels genetisch bepaald wordt hoe gevoelig je bent voor cafeïne.

Er zijn in totaal zes koffiegenen ontdekt. Twee daarvan hebben te maken met de manier waarop het lichaam cafeïne verwerkt. Twee andere genen bepalen weer of je een oppepper krijgt van cafeïne, of er juist traag van wordt. Die bepalen dan ook of je na vier bakken nog slaperig bent, of juist strak staat van de cafeïne. De laatste twee genen hebben te maken met de verwerking van vetten en suiker. Die bepalen of je koffie lekker vindt, of walgt van de bittere nasmaak. In je genen wordt ook bepaald of je bijwerkingen krijgt van cafeïne, zoals een onrustig gevoel, slapeloosheid of misselijkheid.

Kortom, jouw liefde voor koffie (of het gebrek daaraan) werd al bepaald toen je nog niet eens geboren was.

Oefening baart kunst

Toch is er een kleine kanttekening, want er zijn ook andere dingen die invloed hebben op dat bakkie pleur. Hoe meer koffie je drinkt, hoe beter je lichaam er namelijk tegen kan. Het kan dus ook jarenlange training zijn die ervoor heeft gezorgd dat jouw vader om elf uur 's avonds nog rustig een espresso wegtikt.

Lees ook: S.O.S. knoflookgeur: zo ben je in no time van die stinkende knoflookvingers af