5 verrassende oorzaken waarom je vieze nagels hebt

Lichaam door Redactie Ze.nl

Je wast regelmatig je handen en voor zover je je kan herinneren ben je geen mijnwerker of tuinman. Tóch verschijnt er regelmatig een donker randje onder je nagels. Zelfs als je niet eens de deur uit bent geweest… Waar komen die vieze randjes toch vandaan en wat kan de oorzaak zijn van vieze nagels? Wij geven je vijf potentiële oorzaken.

Vieze nagels oorzaak #1: Vies toetsenbord

Ken je de toetsenborden van vroeger nog? Die waren vaak wit of lichtgrijs. Misschien weet je ook nog wel hoe vies ze konden worden als je ze een tijdje gebruikte. Bij een donker toetsenbord valt dit vuil een stuk minder op en als je veel moet tikken kan het zomaar zijn dat dit vuil regelmatig onder je nagels verdwijnt. Best goor ja. Een goede reminder om je toetsenbord regelmatig af te nemen met een hygienisch doekje!

Vieze nagels oorzaak #2: Vet haar

Veel je haar wassen is niet goed voor je haar en hoofdhuid, maar mocht je haar een beetje aan de vettige kant zijn - kan het heel goed dat je nagels hier de dupe van worden. Misschien zit je veel aan je haar, of haal je vaak je hand erdoorheen? Al dat minuscule vettigheid hoopt zich op onder je nagel.

Vieze nagels oorzaak #3: Huidschilfers

Overal op je huid verlies je aan de lopende band huidschilfers. Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een ‘vies’ randje ontstaan. Dit is gelukkig makkelijk op te lossen: gebruik een zacht borsteltje om je vingertoppen te reinigen. Schrob niet te hard, dit kan pijn doen en is niet nodig.

Vieze nagels oorzaak #4: Make-up en crème

Je zou het vergeten, maar ook de crèmepjes en foundation die jij in de ochtend op je gezicht smeert, kunnen onder je nagels terechtkomen en voor extra vuil zorgen. Was dus na het aanbrengen van je dagcrème en/of foundation altijd even je handen.

Vieze nagels oorzaak #5: Lange nagels

Nagels worden ook viezer naarmate ze langer zijn. Vuil kan er dan moeilijker onder vandaan komen en het vuil heeft meer kans zich op te stapelen. Houd dus je nagels goed kort om vuil zoveel mogelijk te vermijden.

Lees ook: De beste manieren om je kont 'schoon te maken' na je toiletbezoek