Dit is hoe je je minder alleen kunt voelen op je werk

Werk & studie door Maya Luz

Heb je net een nieuwe baan of werk je op een kantoor waar er weinig sociale interactie plaatsvindt? Dan kan werken soms best eenzaam voelen. Dit is natuurlijk niet prettig, want je hoort ook plezier uit je werk te kunnen halen. Wil jij je minder alleen voelen op je werk? Dit is hoe je dat doet.

Lees ook: Dit zijn de vriendschap red flags die je niet moet negeren?

Zoek naar kleine en simpele manieren om interactie te hebben met collega's

Niet iedere werkplek is super sociaal. Maar een kleine interactie met een collega kan er al voor zorgen dat je je minder geïsoleerd voelt. Soms kun je je al minder alleen voelen door simpelweg een glimlach met iemand uit te wisselen. Alleen eventjes goedemorgen tegen iemand zeggen in de lift is ook een vorm van interactie. Wie weet help je je collega's ook door dit te doen, niemand houdt tenslotte van zich alleen voelen.

Bedenk vervolgens hoe je een gesprek kunt aanknopen

Heb je de behoefte om een praatje te maken met je collega's? Bedenk je dan dat je sowieso iets gemeen hebt met je collega's. Jullie werken in dezelfde sector, dat is al iets. Als je iemand tegenkomt bij het koffiezetapparaat kun je bijvoorbeeld vragen naar hoe lang ze al voor het bedrijf werken, of waar ze hebben gestudeerd. De kans bestaat dat je erachter komt dat je meer gemeen hebt met die ene collega dan gedacht. Als jullie elkaar vaker tegenkomen kan het gesprek ook verder uitbreiden. Voel aan bij je collega of ze open staan voor een gesprek. Als alles meezit groeit je simpele small talk uit tot een vriendschappelijke band. Voor hetzelfde geld voelen zij zich ook alleen.

Overweeg de manier waarop je met anderen communiceert goed, vooral als je vanuit huis werkt

Contact zoeken met collega's is niet altijd even makkelijk, vooral als je vanuit huis werkt. In dit geval is het extra belangrijk om erg intentioneel te zijn met je communicatie. Als je contact hebt via de mail of via een programma zoals Slack, kun je een beetje small talk maken door je berichten te openen met een vraag over hoe hun weekend was. De manier waarop iemand reageert zegt veel over hoe open ze zijn als het op small talk aankomt. Probeer iemand niet te vaak te berichten. Dring jezelf niet op, want hiermee duw je mensen soms juist weg. Bericht ze alleen als het nodig is en ga ze pas op andere momenten berichten als je zeker weet dat dit gepast is.

Probeer niet te hoge verwachtingen te krijgen 

Vriendschappen moeten op een organische manier ontstaan. Je kan contact met iemand zoeken en aangeven dat je interesse hebt in een vriendschap of hier en daar contact op de werkvloer, maar als de ander dit niet wil, dan houdt het op. Sommige werkplekken bestaan uit veel mensen die dol zijn op sociale interactie, andere plekken wat minder. Het is dan ook helemaal oké om bij het zoeken van een baan te vragen naar de sfeer op de werkvloer. Je werk is een groot onderdeel van je leven, dus wil je waarschijnlijk ook wel kunnen genieten van je werk. Vrienden maken op het werk kan dus zeker, zolang je rekening houdt met de grenzen van je collega's.

Lees ook: Snel afgeleid door je telefoon? Met deze tips niet meer