Dit zijn de vriendschap red flags die je niet moet negeren?

Vrije tijd door Maya Luz

Het concept van red flags kennen we natuurlijk allemaal van relaties en daten. Maar wist je dat er ook red flags zijn die zich voordoen in vriendschappen? Dit zijn de vriendschappelijke red flags die je zeker niet moet negeren.

Lees ook: Dit zijn de beste dingen om te doen wanneer je vriend(in) je altijd laat zitten

Ze praten alleen maar over zichzelf

In een vriendschap moet er ruimte zijn om over je eigen leven te praten. Soms moet je je bestie echt even iets vertellen dat je hebt meegemaakt of je moet even je hart luchten over iets dat je dwars zit. Allemaal hartstikke normaal en logisch. Maar wat niet normaal is, is wanneer een vriend alleen maar over zichzelf praat en nooit naar jou vraagt. Als ze over hun weekend vertellen, vragen ze niet hoe jouw weekend was. Het gesprek voelt eerder als een monoloog dan als een dialoog. Dat is niet de bedoeling!

De vriendschap voelt niet wederzijds

Als een vriend(in) alleen maar over zichzelf praat, is de vriendschap niet echt wederzijds. Maar dit gevoel kun je ook door andere dingen krijgen. Een vriendschap is bijvoorbeeld nogal eenzijdig wanneer jij de enige bent die de ander appt of dingen probeert te plannen. Dat je in een vriendschap moeite moet steken is normaal, maar dit hoort wel van beide kanten te komen. Wanneer dit niet gebeurt is dit een flinke red flag.

De vriendschap onderhouden voelt als een verplichting

Soms heb je een onderbuikgevoel over een bepaalde vriendschap en weet je eigenlijk wel dat er iets niet klopt. De vriendschap onderhouden voelt nu meer als een verplichting dan als iets dat je vrijwillig doet. Als je vrienden bent met iemand moet dit komen doordat je het echt oprecht leuk hebt met die persoon. Soms groeien mensen uit elkaar en dat is oké. Dit is niet gelijk een heftige red flag, want soms gebeurt dit zonder dat er echt iets mis is met de vriendschap. Maar dit is wel een teken waar je misschien eens bij stil moet staan.

Jullie vriendschap voelt als een competitie

In een vriendschap hoor je elkaar op te bouwen, niet af te kraken. Wanneer jij iets hebt bereikt zien zij dit niet als iets goeds. Ze hebben een drang om hun eigen prestaties extra te benadrukken wanneer jij in de spotlights staat. Dit is eigenlijk gewoon een uiting van jaloezie. Vrienden horen elkaar te steunen. Dus wanneer een vriend(in) niet blij voor je kan zijn wanneer jij iets hebt bereikt, is er sprake van een red flag.

Ze hebben geen respect voor jouw grenzen

Grenzen zouden we allemaal moeten hebben. Grenzen aangeven kun je bijvoorbeeld doen bij het bespreken van bepaalde gevoelige onderwerpen of je kunt aangeven wat je wel en niet fijn vindt in het contact met je vriend(in). Sommige mensen houden bijvoorbeeld van 24/7 appen, anderen niet. En dat is oké, zolang je hier maar eerlijk over bent. Er ontstaat een probleem wanneer jij je grenzen aangeeft en je vriend(in) deze volledig aan hun laars lapt. Dit geeft een best duidelijk signaal af, namelijk dat ze minder respect voor je hebben dan ze zouden moeten hebben.

Lees ook: Wil jij de grappigste zijn? Vertel dan deze grappige moppen