Dit zijn de beste dingen om te doen wanneer je vriend(in) je altijd laat zitten

Vrije tijd door Maya Luz

Stel, je bent ontzettend goed bevriend met iemand, maar ze zeggen plannen altijd af. Dat is nogal balen. Het is zonde van je tijd en kan ook best kwetsend zijn. Dit zijn de beste dingen om te doen wanneer je vriend(in) je altijd laat zitten.

Lees ook: Romantiseer jij het verleden te veel? Zo stop je ermee

Maak het probleem bespreekbaar, maar maak geen beschuldigingen

Wanneer je een gesprek opent met je vriend(in) over waar je mee zit, is het goed om jezelf eerst even te kalmeren. Dit is voor beide partijen fijner dan wanneer je het gesprek ingaat terwijl je nog volzit met frustratie. Spreek vervolgens af om even op een rustige plek met elkaar te praten. Vraag ze vervolgens waarom ze steeds plannen afzeggen. Doe dit niet in de vorm van een beschuldiging, maar eerder uit nieuwsgierigheid. Er zijn veel redenen voor het last minute afzeggen van plannen en de kans is dus best aanwezig dat hun reden erg begrijpelijk is. Als er ook verder niks aan de hand is binnen jullie vriendschap, is hier veel ruimte voor empathie. Wanneer je de ander juist gaat beschuldigen, kan het zijn dat je vriend(in) zichzelf alleen maar gaat verdedigen. Hierdoor wordt het gesprek een stuk minder productief.

Moedig je vriend(in) aan om eerlijk te zijn wanneer ze geen tijd of zin hebben om af te spreken

Zodra ze hebben uitgelegd wat er speelt, is het goed om jouw kant van het verhaal te belichten. Waarom kwetst het jou als je vriend(in) plannen afzegt. Focus op zinnen die beginnen met 'ik'. Denk aan 'ik voel me teleurgesteld als onze plannen niet doorgaan', in plaats van 'je stelt me teleur'. Vervolgens kunnen jullie afspraken maken over hoe jullie het maken van plannen voortaan aan willen pakken. Vraag aan hen hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat de plannen voortaan wel doorgaan. Moedig ze ook vooral aan om eerlijk te zijn wanneer ze willen afzeggen. Open communicatie voorkomt gebroken harten.

Plan om hun vergeetachtigheid heen

Op basis van dit gesprek kun je bepalen hoe je voortaan om wil gaan met jullie vriendschap. Houd je er bijvoorbeeld voortaan rekening mee dat de kans aanwezig is dat je vriend(in) afzegt? Het kan ook zo zijn dat deze vriend(in) gewoon niet zo van evenementen met veel mensen houdt. Of misschien kun je in plaats van een paar weken van tevoren met ze afspreken, ze alleen vragen voor last minute plannen. Onthoud dat je jezelf niet in allerlei bochten moet wringen om deze vriendschap te laten werken. Stel grenzen op. Een vriendschap moet altijd wederzijds zijn.

Lees ook: Voel jij je weleens eenzaam? Dit zijn de beste manieren om ermee om te gaan