Voel jij je weleens eenzaam? Dit zijn de beste manieren om ermee om te gaan

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Eenzaamheid is een menselijke emotie die we allemaal weleens meemaken. Je alleen voelen is niet prettig, zeker als je het voor een langere periode voelt en blijft voelen. Heb jij het idee dat je je eenzaam voelt en wil je hier iets mee? Dit zijn de beste manieren om met een eenzaam gevoel om te gaan.

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om voor je mentale gezondheid te zorgen als je ouder wordt

App rond

Als je direct behoefte hebt aan gezelschap is het goed om rond te appen bij vrienden en familie. Vraag of iemand tijd heeft om af te spreken met je. Dit is voor sommige mensen makkelijker dan voor anderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vrienden en familie ver weg wonen of dat niemand beschikbaar is om af te spreken. De tweede mogelijkheid is dan om te kijken of iemand met je kan bellen. Daarna kun je eventueel kijken of je je vriendengroep uit kunt breiden. De volgende tips gaan hier dieper op in.

Ga vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is goed voor meerdere dingen: je helpt andere mensen en de samenleving, maar ook jezelf. Door vrijwilligerswerk te doen kun je gemakkelijk en snel nieuwe mensen ontmoeten die zich ook inzetten voor anderen. Daarnaast ben je tijdens het doen van dit werk ook vaak omringd door mensen waarmee je gezellig een praatje kunt maken. Je weet maar nooit, misschien herkennen zij zich wel in jouw gevoel en help jij hen net zo veel als dat zij jou helpen.

Besteed tijd in de natuur

Door de natuur in te gaan, kun je je even afsluiten van de wereld. Hierdoor kun je even vergeten dat je je eenzaam voelt en je even focussen op je omgeving. Ga bijvoorbeeld even wandelen door een park of ga even lezen op een bankje. Hiermee herenig je jezelf weer even met de aarde. En wie weet, misschien maak je buiten wel nieuwe vrienden. Zo niet, dan heb je wel even je hoofd leeg kunnen maken en voelt het eenzame gevoel hopelijk al wat minder zwaar.

Erken dat je je eenzaam voelt

Hoewel het goed is om je eenzaamheid tegen te gaan door connectie op te zoeken, is het af en toe ook goed om je eenzaamheid te erkennen. Reflecteren op de gevoelens die je ervaart is goed, ook voor je mentale gesteldheid. Kijk ook naar of het gevoel verdwijnt of dat het aanhoudt. Als dit tweede het geval is, kun je nagaan bij jezelf waar het precies vandaan komt. Op deze manier kun je het probleem gerichter aanpakken.

Lees ook: Dit is waarom sterke vriendschappen zo belangrijk zijn