Top tip: zet deze vakantiedagen in om maximaal vrij te zijn in 2024

Werk & studie door Anjali

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar juist nu is het de tijd om je vakanties te plannen. Zo haal je het meeste uit je vrije dagen in 2024.

Vakantiedagen

De meeste mensen krijgen twintig vakantiedagen per jaar, maar mocht je geluk hebben heb je misschien een werkgever die er vijf dagen (of meer) bovenop doet. 2024 biedt veel mogelijkheden voor een leuke reis of een langere tijd vrij zijn, als je de vrije dagen goed inzet. Als jij een werkweek hebt die van maandag tot en met vrijdag gaat, kun je door middel van 16 dagen in te zetten maar liefst 39 dagen vrij zijn!

Welke dagen?

We beginnen bij Goede Vrijdag en Pasen: Als je de vier dagen (2, 3, 4 en 5 april) na de paasdagen vrijneemt, kun je genieten van een vrije periode van maar liefst tien dagen. Heerlijk dus om er even tussenuit te kunnen gaan!

Met Hemelvaartsdag kun je een mini-vakantie van vier dagen plannen. Hemelvaartsdag valt dit jaar op een donderdag, dus als je de vrijdag (10 mei) erna vrijneemt, kun je vanaf donderdag tot en met zondag heerlijk genieten.

Als je dacht dat het inzetten van je dagen tijdens Pasen goed uitkwam, zal Pinksteren je ook verbazen. Als je na Tweede Pinksterdag vier dagen vrijneemt, kun je er weer negen dagen tussenuit. Neem in dit geval vrij op 21, 22, 23 en 24 mei.

De feestdagen gunnen je een echt cadeau: Eerste en Tweede Kerstdag vallen namelijk op woensdag en donderdag in 2024, en Nieuwjaarsdag 2025 valt ook op een woensdag. Dat betekent dat als je twee dagen voor Kerstmis (maandag 23 en dinsdag 24 december), de dag na kerst (vrijdag 27 december), twee dagen voor Nieuwjaarsdag (maandag 30 december en dinsdag 31 december) en twee dagen na het nieuwe jaar (2 en 3 januari 2025) vrijneemt, je het geluk hebt dat je maar liefst zestien dagen vrij bent. Dat is nog eens goed het nieuwe jaar in!

Tips

Niet alle feestdagen komen even goed uit als je een extra dagje vrij wilt zijn: zo valt Koningsdag dit jaar bijvoorbeeld op een zaterdag, wat betekent dat je geen extra vrije dag krijgt als je een werkweek hebt die van maandag tot en met vrijdag loopt. Ook kun je verwachten dat je niet de enige bent die van deze truc gebruik wil maken: ben je te laat met het aanvragen van je vakantiedagen? Misschien kun je wél aan een workation doen. Je kunt dan altijd overwegen je vakantie te verlengen door een weekje op de bestemming op afstand te gaan werken. Mocht dat mogelijk zijn voor jouw baan, natuurlijk.