Last van anxiety? Dit is hoe je echt goed kunt uitrusten

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Anxiety, we ervaren het allemaal weleens maar sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Als je iemand bent die regelmatig anxiety ervaart, kan het soms lastig zijn om tot rust te komen. Dit kost je veel energie, maar wat kan je eraan doen? Dit is hoe je echt even goed kunt uitrusten als je last hebt van anxiety.

Lees ook: Voel jij je weleens eenzaam? Dit zijn de beste manieren om ermee om te gaan

Probeer niet te hard om te relaxen

Oké, we weten dat het hele punt is dat je wil ontspannen. Maar als je te hard probeert om tegen je anxiety te vechten, wordt het vaak alleen maar erger. Je komt in een spiraal terecht over hoe je je stress kunt bestrijden en hierdoor ga je tegen de processen van je lichaam in. Als je je lichaam laat doen wat het moet doen, gaat de anxiety waarschijnlijk veel sneller over. Probeer ondertussen te observeren hoe lang je lichaam erover doet om te kalmeren.

Stel grenzen op om je rust te beschermen

Je rust is heilig. Als je weet waar je anxiety erger door wordt, is het goed om dit te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde mensen die je veel energie kosten of bepaalde activiteiten die stressvol zijn. Laat mensen weten wat je van hen nodig hebt om je rust te beschermen. Zet eventueel ook meldingen uit op je telefoon om meer rust in je hoofd te creëren. Je kan nooit alle stressvolle factoren in je leven uitschakelen, maar alle kleine dingetjes tellen.

Bouw je tolerantie voor je anxiety op

Anxiety is vervelend om te ervaren en omdat we er vaak bang voor zijn, wordt het alleen maar erger. Hierdoor gaan we alleen maar meer stressen erover. Dit is logisch, maar hierdoor geef je je onrustige gevoel meer macht over je dan het verdient. Het is een onderdeel van het leven waar we helaas mee moeten leren dealen. Probeer je mindset te veranderen rondom wat je kunt doen terwijl je anxious bent. Vaak kun je veel meer doen dan je verwacht.

Gooi je anxiety eruit

Een dagboek bijhouden is heel goed als je last hebt van anxiety. Zodra je merkt dat je veel anxiety ervaart, is het goed om voor jezelf na te gaan wat dit veroorzaakt. Schrijf het voor jezelf op om het er even goed uit te gooien. Het kan ook nuttig zijn om een timer te zetten en jezelf binnen die tijd alles eruit te laten gooien. Achteraf zal je je opgelucht voelen en voelt alles hopelijk wat minder zwaar.

Lees ook: Romantiseer jij het verleden te veel? Zo stop je ermee