Dingen die je moet bespreken vóórdat je samen gaat wonen met een vriendin

Wonen door Esra

Komt jullie droom binnenkort uit en ga jij met je beste vriendin samenwonen? Hoe leuk! Maar let er wel op dat er nog wel het één en ander moet gebeuren, vóórdat jullie daadwerkelijk samenwonen. Benieuwd waar we het over hebben? Lees dat snel verder.

Woonwensen

Allereerst is het belangrijk dat jullie het eens worden over de woonwensen. Denk aan de keuze van de locatie, wel of geen tuin en/of terras, de grootte van het huis, het aantal kamers, de inrichting en ga zo maar door. Het is logisch dat er verschillen zijn in ieders wensen. Praat hier daarom van tevoren goed over om discussies te voorkomen.

Huren of kopen?

Het is belangrijk om het financiële plaatje overzichtelijk te hebben. Er zijn verschillende manieren om een woonruimte te financieren. Kopen jullie samen spullen en verdelen jullie de kosten ervan? Financiert één iemand de ruimte en betaald de ander huur of wordt er door beide huur betaald? Elke optie kent zijn voor- en nadelen. Maak daarom duidelijke afspraken en laat jullie goed informeren door een financieel of hypotheekadviseur.

Maak het financiële plaatje duidelijk

Hoewel jullie vast wel weten dat het veel geld gaat kosten om samen te wonen, is het slim om je hier écht goed over te laten informeren. Vaak kost het namelijk nog meer geld dan je van tevoren verwacht. Misschien heb je iets over het hoofd gezien of zijn er onverwachtse kosten die je niet hebt meegerekend. Dit heeft mogelijk grote gevolgen. Maak daarbij ook duidelijke afspraken hoe je met geld om gaat tijdens het samenwonen. Wie betaalt wat? Openen jullie een gezamenlijke rekening?

Maak een taakverdeling

Om onnodige problemen en discussies te voorkomen, is het slim om van tevoren een duidelijke taakverdeling te maken. Denk hierbij niet alleen aan de huishoudelijke taken, zoals wie de was doet en wie er gaat koken. Zorg er vooral voor dat het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de administratie, het onderhoud en zorg en welzijn.

Privacy en woongenot

Hoewel je elkaar als vriendinnen al goed kent, is het toch verstandig om je af te vragen of je echt alles weet. Weet je wel écht hoe jouw vriendin zich thuis gedraagt? En hoe ze zal reageren in bepaalde situaties? Om elkaars privacy en woongenot te respecteren is het slim om dit van tevoren goed met elkaar te bespreken. Denk hierbij aan elkaars waarden en normen, eventuele regels, relaties en elkaars routines. Kom hier samen toch goede, duidelijke regels en hou je je hier ook aan.

Blijf ‘me-time’ houden

Als je als vriendinnen gaat samenwonen, is het niet vanzelfsprekend dat je dan ook alles samen moet doen. Blijf ook je eigen ding doen en ga ook gewoon nog op pad met andere vriendinnen. ‘Me-time’ is daarbij ook belangrijk. Iedereen heeft namelijk tijd voor zichzelf nodig.

Geen dubbele verzekeringen of abonnementen?

Check goed of je geen dubbelen verzekeringen of abonnementen hebt lopen. Dit is namelijk erg zonde en het scheelt mogelijk veel geld. Let daar dus goed op.

Lees ook: Meteen samenwonen of eerst op jezelf? Dit zijn de voor- en nadelen

Sluit een samenlevingsovereenkomst

Om problemen te voorkomen is het eventueel een optie om alle afspraken in een samenlevingsovereenkomst vast te leggen. Hierin leg je onder andere vast wie wat betaald en welke bezittingen en schulden ieder had op het moment van samenwonen.

Controleer alle verzekeringen

Controleer goed wat de gevolgen zijn van samenwonen voor alle lopende verzekeringen van eenieder. Mogelijk moeten jullie hierin nog wat aanpassen of nieuwe afsluiten. Het is belangrijk dat je dit allemaal juist op papier hebt staan.