Even niks doen vanavond? 7 redenen waarom FOMO hebben niet nodig is

Vrije tijd door Anne-Fleur

Inmiddels kent iedereen de term FOMO (Fear Of Missing Out) wel. Lekker thuisblijven in plaats van barhoppen met je vrienden? Er wordt bijna van je verwacht dat je FOMO hebt. Heb je hier inderdaad soms een beetje last van, dan hebben wij hier 7 redenen waarom het niet nodig is om FOMO te hebben, maar juist het tegenovergestelde: JOMO (Joy Of Missing Out).

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om voor je mentale gezondheid te zorgen als je ouder wordt

Wat is FOMO?

De pyschologie achter de Fear Of Missing Out is best ingewikkeld, aangezien er niet één reden voor aan te wijzen. Kort samengevat zijn FOMO'ers mensen die het liefst alles uit het leven willen halen en daarom dus letterlijk niks willen missen. Ook is het maken van keuzes lastig voor mensen met dit fenomeen, want ze zijn altijd bang om de verkeerde keuze te maken. Ergens denken we dat iedereen wel een stukje FOMO heeft, maar de een kan hier beter mee omgaan dan de ander. Zit jij vanavond heerlijk thuis, maar zijn je vrienden de hele nacht op stap? Dit zijn redenen waarom je eigenlijk JOMO moet hebben.

Waarom het niet nodig is om FOMO te hebben

1. Je kunt helemaal genieten van leven in the present moment, zonder afgeleid te worden. 
2. Je kunt je volledig focussen op je eigen doelen en dingen die je graag zou willen doen voor jezelf - je hoeft alleen maar met jezelf mee te lopen.
3. Een avondje thuis zitten met bijvoorbeeld je familie, zorgt ervoor dat je belangrijke connecties in je leven gewoon blijft onderhouden. Je vrienden lopen na één avond zonder jou heus niet weg.
4. Niet je hele weekend volplannen kan ervoor zorgen dat je een stuk minder stress en anxiety hebt. 
5. Wanneer je ervoor kiest om níet naar dat ene event te gaan, kun je goed reflecteren op wat je wel hebt en waar je dankbaar voor kunt zijn. Happiness is niet overal maar bij moeten zijn.
6. Je moet maar zo denken, elke avond dat je een Fear Of Missing Out zou kunnen hebben, is een oefening om JOMO te hebben!
7. Speaking of, het beoefenen van het hebben van JOMO in plaats van FOMO, zorgt ervoor dat je geen bevestiging en goedkeuring van anderen nodig hebt. Dit fenomeen maakt je misschien wel in verwarring voor wat écht belangrijk is voor je.

Mindset

Een beetje FOMO hoeft niet altijd slecht te zijn, omdat het er ook voor kan zorgen dat je misschien wat socialer wordt en er wat vaker op uit gaat (introverts, we hebben het tegen jullie). Een balans van Fear Of Missing Out en Joy Of Missing Out lijkt ons de perfecte situatie. Doe sowieso altijd waar jij blij van wordt. Een combinatie van meer 'ja' én meer 'nee' zeggen gaat je gegarandeerd een voldaner gevoel geven.