Over Mijn Lijk ontroert bij start nieuwe seizoen weer hoop kijkers: "gezond zijn is niet vanzelfsprekend"

Media door Jennifer

Grote kans dat de tissues in de supermarkten weer uitverkocht raken. Het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk is namelijk begonnen en de eerste aflevering wekt meteen tranen op bij een hoop kijkers. Seizoen 10 komt ook direct binnen met een uitvaart. Heftig! Al delen de jonge mensen met een ongeneeslijke ziekte zoals gewoonlijk ook mooie, positieve verhalen met Tim Hofman en de kijkers.

Eerste aflevering van nieuw seizoen Over Mijn Lijk

Het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk is begonnen en de eerste aflevering komt meteen binnen bij menig tv-kijker. In seizoen 10 volgt presentator Tim Hofman met zijn team weer vijf jonge mensen, die leven met een ongeneeslijke ziekte. Deze keer gaat het om de 35-jarige Jeffrey, 27-jarige Zoë, 32-jarige Maaike, 31-jarige Jegor en 24-jarige Eva. Door de vaak positieve gedachtegang van de hoofdpersonen zitten de afleveringen meestal vol met een hoop mooie, ontroerende momenten. Al mogen de lastige, verdrietige momenten ook zeker niet ontbreken. Zo zien we in de eerste aflevering onder meer een spannend moment bij de 31-jarige Jegor en zijn vriendin Daisy, die de uitslag krijgen van een belangrijke MRI-scan over Jegors hersentumor. Gelukkig voor hem krijgt hij goed nieuws: de kanker is stabiel. Ook bij de 23-jarige Eva wordt feest gevierd. Een jaar na haar diagnose longkanker staat ze namelijk nog steeds levend op twee benen! Dat verdient volgens de vrolijke studente een taart met de passende tekst: fuck cancer.

Zoë

Helaas kunnen zoals gezegd verdrietige momenten niet ontbreken in Over Mijn Lijk. En het nieuwe seizoen begint voor de kijkers meteen cruel met een uitvaart. In maart 2023 vond namelijk de uitvaart plaats van Zoë, die overigens wel een bijzonder verhaal had. Zo zou ze na haar dood terugkeren in een ander leven. Dat is in ieder geval waar zij sterk in geloofde.

Zoë was het enige kind van John en Marjo en een enorm familiemens. Daarnaast was ze ook dol op dieren en dan met name paarden. Al had ze ook iets met vlinders en in het bijzonder blauwe vlinders. De vlinders staan namelijk voor vrijheid. Haar hele kamer was bedolven met blauwe vlinders en ook tijdens haar uitvaart kwamen ze voorbij. Voordat ze de diagnose kanker kreeg, werkte ze sinds haar studie in de gehandicaptenzorg. Echter ontdekte ze in april 2021 dat ze ongeneeslijk ziek was. Ze had uitgezaaide botkanker in haar longen. Daarvoor had ze ook al een zeer kwaadaardige vorm van botkanker in haar knie, maar dit werd destijds weggehaald. Ze kreeg toen een prothese. Alleen keerde de kanker later helaas dus weer terug.

Reïncarnatie

In de aflevering van Over Mijn Lijk zien we wel, wat voor een bijzondere jonge vrouw Zoë was. Zo geloofde ze sterk in reïncarnatie. Met medium Marion ging ze regelmatig in gesprek over haar volgende leven, en daar kon ze zich erg op verheugen. Zo zou ze naar haar dood met een lieve man samenwonen en meerdere kinderen krijgen, in ieder geval meer dan drie. De toekomstvoorspelling van Marion stelden Zoë gerust voor de toekomst. "Ik vind dat heel geruststellend om te horen," zei ze tegen Tim. In haar omgeving merkte ze namelijk, hoe iedereen bezig was met zijn of haar toekomst. "Ik sta elke week op een babyshower en housewarming, dat is allemaal heel leuk. Ik gun het iedereen," vertelde ze. "Maar ik gun het ook mezelf."

Dat ze in een volgend leven dan zo'n eigen toekomst krijgt, geeft haar dus comfort en rust. Daarnaast kan ze meer genieten van andermans geluk. "Ik zeg nu niet meer tegen mezelf: ik ga dit nooit krijgen," legde ze uit. "Nee, in dit leven is het niet voor mij weggelegd. Maar ik vind het een geruststellende gedachte, dat ik het nog wel ga krijgen." Door de verhalen over haar volgende leven kreeg ze zelfs een beetje haast met doodgaan. Zo zei ze eens tegen haar psychiater, hoe ze zich "verheugde op haar volgende leven".

Volgend leven

Ook Zoë's ouders vonden het fijn, hoe hun dochter comfort haalde uit het geloof in reïncarnatie. Zelf hadden ze het natuurlijk niet makkelijk, vooral haar moeder vond het moeilijk. "Het is zo dat ik niet over dat moment heen kan kijken," vertelt moeder Marjo. "En dan word ik heel verdrietig, dus ik kijk niet naar het moment dat ze er straks niet meer is. Ik merk dat ik dat niet aankan." Daardoor begonnen ze ook wat later aan de voorbereidingen voor Zoë haar uitvaart. Eigenlijk wilde zij hier namelijk al eerder aan beginnen, maar ze had respect voor haar ouders hun gevoelens en behoeften. Bij haar moeder hielp het om een schakelaar om te zetten. "Doe je net of je een barbeque aan het organiseren bent," legde ze uit. "Dan zit je in een soort flow van organiseren, alsof je iets leuks aan het organiseren bent." Al kwam natuurlijk soms wel het besef, dat het om iets heel anders ging.

Wanneer Zoë in haar volgende leven zit, zal mama Marjo haar zeker opzoeken. "Waar ik ook naartoe moet," aldus Marjo. De reïncarnatie geeft dus ook Zoë's moeder veel troost, die naar eigen zeggen eigenlijk altijd huilt. "Je huilt eigenlijk dag en nacht," vertelt ze. "Je huilt altijd, alleen soms dan doet je gezicht mee."

Ook kijkers huilden flink mee voor de buis. De aflevering kwam direct binnen door de uitvaart van Zoë. "Gelijk even met de neus op de feiten gedrukt, dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is," schrijft een kijker op socialmediakanaal X. Wil je de eerste aflevering van Over Mijn Lijk terugkijken? Dat kan via de website van NPO Start. Daarna verschijnt elke dinsdag een nieuwe aflevering van Over Mijn Lijk om 21.25 uur op NPO1.

Lees ook: Niet Klein Te Krijgen-kijkers onder de indruk van 'kankerkampioen' Emelie: "tot het einde vrolijk"