Relatie verbreken met je partner? Alles wat je erover moet weten

Relaties door Maya Luz

Pfff, een relatie die uitgaat is altijd verdrietig. Wat de reden ook is, het is nooit leuk om aan je partner te vertellen dat je de relatie wil beëindigen. Heb jij besloten dat je de relatie met jouw huidige partner niet meer voort wil zetten? Dit is hoe je het verbreken van de relatie aanpakt.

Lees ook: Dit is hoe je over een break-up heen komt, zelfs als het onmogelijk voelt

Er bestaat niet zoiets als een perfect moment, maar timing is belangrijk

Het perfecte moment om het uit te maken bestaat niet. Wanneer je het ook doet, de pijn zal er altijd zijn. Toch is timing belangrijk. Er zijn namelijk een aantal verkeerde momenten om het uit te maken. Denk hierbij aan feestdagen, verjaardagen of als ze door een hele zware tijd heengaan. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het uitmaken zodra je weet dat dit is wat je wil. Maar denk goed na over wanneer je het wil doen zodat je het moment niet vervelender maakt dan het al is.

Wees duidelijk over je reden achter de break-up en laat de ander vragen stellen

Zodra je het gesprek gaat voeren, is het belangrijk om erg duidelijk te zijn tegenover de ander. Draai niet om je punt heen en bereid je verhaal voor. Door de emoties kan het moeilijk zijn om aan je verhaal vast te houden, maar voor de ander is het een stuk fijner als ze een duidelijk beeld hebben van waarom je het uitmaakt. Laat de ander ook vragen stellen. Hierdoor voorkom je dat jullie achteraf nog vaker met elkaar moeten praten om deze vragen te beantwoorden.

Wees niet bang om emotie te tonen

Een relatie verbreken is pijnlijk. Vaak denken we dat het vooral pijnlijk is voor de persoon waarmee het wordt uitgemaakt, maar het is uiteindelijk voor beide partijen heel naar. Wees ook niet bang om dit te laten zien terwijl je het gesprek voert. Je emoties binnenhouden kan ervoor zorgen dat je overkomt als harteloos, en dat is niet fijn. Een relatie verbreken is gewoon naar, dat mag je voelen en laten zien.

Verbreek het contact in het begin even waar dit kan

Net na de break-up is het goed om even wat tijd voor jezelf te nemen om het te verwerken. Met elkaar in contact blijven is in deze periode niet handig. Je kan namelijk elkaar gaan gebruiken als troost, wat vaak niet erg positief uitpakt. Neem daarom even je afstand waar dit kan. Misschien moeten er nog spulletjes teruggebracht worden, dit moet gewoon kunnen. Maar houd verder het contact zo minimaal mogelijk. Dit is voor jezelf beter, maar ook voor je ex.

Bereid jezelf voor op verschillende soorten reacties

Wanneer iemand het met je uitmaakt kun je op verschillende manieren reageren. Je kan boos zijn, of juist heel verdrietig of in shock zijn. Wat de reactie ook zal zijn, het is goed om voorbereid te zijn op iedere mogelijkheid. Hierdoor weet je beter wat je voor de ander kunt betekenen en hoe je jezelf moet gedragen tijdens het uitmaken. Iemand die verdrietig is kun je troosten, iemand die verrast is kun je meer uitleg geven en iemand die boos is kun je misschien kalmeren. Onthoud dat jouw eigen welzijn prioriteit is. Gaat de ander te ver in hun reactie? Dan heb je de vrijheid om afstand te nemen van de situatie.

Sta sterk in je schoenen

We weten dat het moeilijk is, maar als je het uit wil maken kun je het beter gewoon doen. Je (nu) ex zal misschien proberen om je van gedachte te laten veranderen. Maar als je het gesprek ingaat met het idee dat je het uit gaat maken, is het niet oké als je je uiteindelijk laat overhalen om het toch niet te doen. Probeer sterk te zijn en luister niet naar eventuele manipulatieve pogingen om de relatie te redden. Het is moeilijk maar uiteindelijk zal je jezelf dankbaar zijn.

Lees ook: Kan je een 'red flag' van iemand veranderen naar een 'green flag'?