Dit is hoe je over een break-up heen komt, zelfs als het onmogelijk voelt

Relaties door Maya Luz

Break-ups zijn ontzettend moeilijk. Zeker in het begin kan het voelen alsof je er nooit overheen gaat komen. Door al het verdriet voelt dit simpelweg als onmogelijk. Toch is er licht aan het einde van de tunnel. Zo kom je over een pijnlijke break-up heen.

Lees ook: Toxic liefde: wat is het verschil tussen vroeger en nu?

Verbreek al het contact met je ex

Net na een break-up krijg je vaak de neiging om contact op te nemen met je ex. Bijvoorbeeld om te kijken of de relatie toch niet te redden valt of om puur te zeggen dat je hen mist. Maar dit is juist niet verstandig om te doen. Je kan niet over je ex heenkomen als jullie constant contact blijven houden. Hierdoor geef je jezelf (en misschien ook je ex) valse hoop. Om echt over iemand heen te komen moet je jezelf even helemaal van hen afsluiten. App ze niet, bel ze niet en scherm hun posts op sociale media af. Je moet nu wennen aan de nieuwe realiteit en dat kan niet als je blijft hangen in de oude.

Praat erover of schrijf je gevoelens van je af

Na een break-up heb je een hoop gevoelens in je. Het is goed om deze te uiten. Als je dit niet doet blijven de opgepropt in je zitten en bouwen ze zich alleen maar op. Dit kan uiteindelijk resulteren in een grote uitbarsting. Om dit te voorkomen is het juist goed om je gevoelens te uiten. Bespreek met je vriendinnen, je moeder of een ander belangrijk persoon in je leven hoe je je voelt. Zij kunnen je steunen en eventueel advies geven waar nodig. Praat je er liever niet over? Dan kun je je gevoelens ook opschrijven.

Gun jezelf de tijd

Wanneer de relatie net uit is, voelt weer blij zijn echt als onmogelijk. Je hele wereld stort in elkaar op zo'n moment. Het goede nieuws is dat je absoluut niet direct weer helemaal vrolijk en jezelf hoeft te zijn. Wees niet te hard voor jezelf en gun jezelf de tijd om verdrietig te zijn. Als je je gevoelens voor je uit schuift, zal je er later weer mee geconfronteerd worden. Je kan het dus beter gelijk doen en het geen probleem voor later maken.

Focus op de positieve gevolgen van de break-up

Direct na een break-up zie je enkel de negatieve gevolgen ervan in. Dit is logisch want je bent overspoeld door verdriet op dit moment. Maar later, wanneer de heftigste pijn gezakt is, kun je gaan proberen om de positieve kanten van de break-up in te zien. Misschien waren er wel dingen die je tijdens de relatie wilde doen maar nooit kon. Je kan nu bijvoorbeeld veel meer tijd doorbrengen met je vriendinnen, of een nieuwe hobby oppakken. Er is altijd een voordeeltje te vinden aan iedere vervelende situatie.

Blijf actief

We kennen het gevoel allemaal maar al te goed: je bent immens verdrietig en daardoor wil je niks liever doen dan de hele dag in bed liggen. Maar als je over de break-up heen wil komen, is dit juist niet de beste manier om dit te doen. Je blijft hierdoor namelijk enorm in je verdriet hangen. Probeer, zodra dit lukt, om een beetje actief te blijven. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, haal een kleine treat voor jezelf of spreek met iemand af. In je bed rotten mag, maar doe het met mate.

Lees ook: Is 'no-contact' de beste keuze na je break-up?