Is 'no-contact' de beste keuze na je break-up?

Relaties door Esra

Een break-up doet pijn, vooral als jouw partner degene is die het uitmaakt. Van het één op het andere moment ben jij niet meer de prioriteit. Over iemand heenkomen is niet makkelijk en het kost tijd. Hoe pak je dit het beste aan? Wij leggen het je uit.

Dat het moeilijk is om direct na een break-up het contact met de ander compleet te verbreken, is begrijpelijk. Toch is dit wel de beste en snelste manier om over iemand heen te komen. Geen contact betekent ook echt géén contact: bel je ex niet, stuur geen (dronken) berichten, zoek geen contact via sociale media en probeer je ex niet op te zoeken in het echte leven. In sommige gevallen is het niet mogelijk om het contact compleet te verbreken, probeer het contact dan minimaal te houden.

Contact houden met je ex na de break-up gaat jou, zolang jij nog hoopt hebt in een goede afloop, waarschijnlijk alleen maar teleurstellen. Hoe moeilijk het ook is, probeer eventueel pas weer contact te zoeken op het moment dat jij je sterk genoeg voelt én helemaal over je ex heen bent.

Lees ook: Verliefdheid stoppen: hoe doe je dat?

Voordelen van de 'no-contact rule'

Zit jij een zo’n soort gelijke situatie? Hieronder hebben wij alle voordelen van de 'no-contact rule' onder elkaar gezet. Sta je op het punt om deze regel te doorbreken, lees dan eerst verder en denk daarna nog een keer goed na.

Geef je emoties een plek 

Zolang jij in contact blijft met je ex, lukt het je niet om alle je emoties, die voortkomen uit de breuk, een plek te geven. Gun jezelf de rust en tijd om dit proces te ‘voltooien’.

Afstand geeft een nieuw perspectief

Door afstand te nemen, bekijk je dingen anders en helderder. Je ziet mogelijk in dat de break-up er al langere tijd aan zat te komen, een relatie is namelijk niet van de ene op de andere dag voorbij. Geen contact met je ex geeft jou de ruimte om na te denken wat er misging in jullie relatie. Door deze punten goed te onthouden en deze in jouw volgende relatie anders aan te pakken, heeft deze relatie meer kans om te slagen. De no-contact rule brengt jou als het ware terug naar de realiteit.

Wat wil jij?

Het is logisch dat het na een break-up voelt alsof een leven zonder je ex onmogelijk is. Jullie levens waren waarschijnlijk zo op elkaar afgestemd, dat het raar voelt om los van je ex verder te gaan. Máár dit is zeker wel mogelijk! Door afstand te nemen creëer je ruimte voor jezelf en krijg je de kans om te onderzoeken wat jij wil in het leven. Zonder daarbij rekening te moeten houden met je partner.

Silence speaks louder than words

Heeft jouw ex op een respectloze manier een punt achter de relatie gezet? Dan is afstand nemen niet alleen een snelle en effectieve manier om eroverheen te komen, ook is het de beste manier om ‘wraak’ te nemen. Er is een kans dat jouw ex hoopt op een dramatische uitbarsting, waarbij jij je ex smeekt om terug te komen. Door afstand te nemen, laat je jouw ex nadenken over wat hij of zij verloren heeft: ‘silence speaks louder than words’.

No-contact breekt een patroon

Teruggaan naar een persoon die jij al door en door kent, is makkelijker dan een relatie aangaan met iemand die jij nog niet kent. Hoewel teruggaan naar je ex dus de makkelijkere optie is, is het vaak niet goed voor jou zelf. No-contact geeft jou de kans om aan jezelf te werken, in te zien dat je ex het niet waard is én nieuwe mensen te ontmoeten.

Soms kom je toch weer bij elkaar

Misschien zorgt een periode van no-contact juist voor een sterkere relatie. Soms lopen relaties stuk omdat één of twee mensen in de relatie eerst aan zichzelf moeten werken, voordat ze 100% klaar zijn voor een relatie. De kans is groot dat je hier pas tijdens de periode van no-contact achter komt. Beide personen gaan aan zichzelf werken en zorgen dat ze over de ander heen komen. Pas wanneer ze gelukkig zijn met zichzelf, is de kans op een sterkere en diepere band, na het verbreken van no-contact, groot.

Concluderend: Ja, het contact verbreken is moeilijk. Het kost vaak veel tijd en moeite om over iemand heen te komen. Maar wees lief voor jezelf en gun jezelf dit. Doe leuke dingen met vrienden, neem self-care serieus en zorg ervoor dat je gelukkig wordt met jezelf. Want onthoudt: pas wanneer jij van jezelf houdt, verdient iemand anders het om jouw liefde te krijgen.