Een gebroken hart kan (ernstige) haaruitval veroorzaken

Sport & gezondheid door Fleur

Het zal je gebeuren: van de een op de andere dag valt je haar uit. Eerst denk je dat het tijdelijk is en dat je die volle bos wel terugkrijgt. Maar dan zie je ook kale plekken verschijnen. Mogelijke oorzaak? Een gebroken hart.

Je bent een jonge moeder van een peuter en een vijf maanden oude baby en je man verlaat je. Dat is al een klap in je gezicht, dus op nog meer misère zit je niet te wachten. En toch komt die je kant op als je ontdekt dat je mooie, dikke, schouderlange haar begint uit te vallen. Zijn het eerst een paar plukken, al snel spot je écht kale plekken op je hoofd. Het overkwam de Engelse Rachel Brown, aldus Daily Mail.

Gebroken hart

Nadat Rachels man haar verliet, was ze zo verdrietig dat ze bijna niet meer sliep en nauwelijks kon eten. Tegelijkertijd viel haar haar uit. Niet één keer bedacht ze dat haar veranderde levenspatroon met het uitvallen van haar haar te maken had, dus toog ze naar een kapsalon om er wat aan te laten doen. De kapster wist niet wat te beginnen en trok – letterlijk – haar handen van Rachel af van walging, waarop Rachel maar haar huisarts bezocht, die haar doorverwees naar een dermatoloog. Zijn conclusie? Haaruitval door de stress van haar gebroken hart.

Nu, zestien jaar later, is Rachel opnieuw gelukkig met een man. Of ze haar volle bos dan ook weer terugheeft? Helaas niet. Het dunne, vlassige haar van vlak na haar mislukte huwelijk zit nog altijd op haar hoofd.


Oorzaak

Goed, je kunt dus haaruitval krijgen door de stress die een gebroken hart oplevert. Maar hoe werkt dit dan precies? Dr. Bessam Farjo, haartransplantatiechirurg: “Wanneer we stress hebben, produceert ons brein neurotransmitters (stoffen die zenuwprikkels overbrengen). Die kunnen reacties binnen het hormoon- en immuunsysteem veroorzaken die weer effect hebben op je haarzakjes. Hoe meer hartzeer je hebt, hoe meer neurotransmitters er worden geproduceerd. Dit, in combinatie met of je er aanleg voor hebt, kan van invloed zijn op de groei van je haar.”

Een voorbeeld van hormonen die getriggerd kunnen worden door neurotransmitters, zijn androgenen, die een aandoening genaamd ‘Alopecia androgenica’ kunnen veroorzaken. Hierbij is je haar op je hele hoofd uitgedund, vooral boven op je hoofd.

Wordt je immuunsysteem door neurotransmitters getriggerd, dan kan dit leiden tot ‘Alopecia areata’, een aandoening waarbij witte cellen, die normaal infecties bestrijden, je haarzakjes aanvallen. Dit veroorzaakt kale plekken op je hele schedel en kan uiteindelijk leiden tot totale kaalheid.

Meer slachtoffers
Rachel is niet de enige die last heeft gehad van flinke haaruitval na de stress door haar gebroken hart. Ook Kristen Stewart is rond de breuk met Robert Pattinson gespot met kale plekken op haar hoofd. Daarnaast betekent een gebroken hart niet automatisch dat je de liefde van je leven kwijt bent geraakt. Ook het verliezen van een naaste kan genoeg stress opleveren om je haar te verliezen. Dit gebeurde bij de 48 jaar oude Kate (hierboven op de foto) toen haar broer twintig jaar terug overleed. Zij werd alleen, in tegenstelling tot Rachel, helemaal kaal, tot haar wenkbrauwen aan toe. Kate krijgt waarschijnlijk eveneens geen dikke haarbos meer, al leek dat eerder anders toen haar haar opeens weer teruggroeide. Helaas was dat van korte duur.

Oplossing
Voor wie (deels) kaal door het leven moet, zijn er, hoe vervelend ook, wel oplossingen. Je kunt een hoed opdoen, extensions laten zetten of je een pruik laten aanmeten. Een andere methode is het zogenaamde ‘Intralace System’. Hierbij wordt op plekken met weinig of geen haar een gaasje aangebracht, waar het haar dat er nog zit, doorheen wordt getrokken. Vervolgens wordt daar weer haar aan gevlochten. Het voelt fijner aan dan extensions, want die oefenen meer druk uit op het haar dat je nog hebt. Duur is het aanbrengen van haar met het Intralace System wel, maar volgens Rachel, die niet meer zonder kan, is het elke cent waard: “Ik heb nu mijn zelfvertrouwen weer terug.”

Heb jij weleens haaruitval gehad toen je een gebroken hart had?


Bron beeld: Daily Mail en Perthshire Picture Agency