9 tips om over een gebroken hart heen te komen

Relaties door Sabine
Jij en je lover zijn uit elkaar en je kunt niks anders doen dan futloos op de bank liggen. Je mist hem, voelt je vreselijk en hebt nergens zin in. Diep van binnen weet je dat het beter is zo, maar hoe kom je dan van dat rotgevoel af? Wij geven je een paar tips. 
 

Cold turkey 

Als je een lange relatie hebt gehad, was je als het ware verslaafd aan je ex. Wanneer je uit het niets zonder hem moet, kan dat als een verschrikkelijke klap aankomen. Net als een verslaafde moet je dan opeens cold turkey gaan. Het beste is dan om hem uit je leven te verbannen. Gooi alle spullen die je ooit van hem hebt gekregen of die je aan hem doen denken in een doos. Je hoeft de spullen niet weg te gooien, maar stop het in ieder geval op een plek waar je het niet meer ziet. Ga hem ook niet stalken op social media, kijk dus niet om de haverklap op zijn Facebookpagina. Troost je met de gedachte dat wanneer jullie over elkaar heen zijn, jullie altijd weer eens een keer kunnen bijkletsen. Maar nu nog niet!

Uit je gevoelens 

Wanneer je liefdesverdriet hebt, moet je je gevoelens niet opkroppen. Het is belangrijk dat je erover praat en je hart lucht. Wees niet bang dat je je vriendinnen, ouders, zus of wie dan ook tot last bent met je liefdesverdriet. Zij zijn immers niet voor niets je dierbaren. Laat ook je tranen gaan wanneer je merkt dat je moet huilen. Wees niet bang dat men je een aanstelster zal vinden. Iedereen begrijpt waarom je verdrietig bent. Je zal merken dat je je na een huilbui wat opgeluchter voelt.  

Relativeer en zoek lotgenoten

Als je luduvudu hebt, lijk je op dat moment de enige op de wereld die diepongelukkig is. Maar guess what: miljoenen mensen gingen je voor. Als je praat met vriendinnen, collega's en kennissen blijkt dat bijna iedereen ooit dacht nooit meer gelukkig te zijn met een ander. Kijk op internet en de liefdesverdrietverhalen vliegen je om de horen. Dit kan best wat troost bieden.

Schrijf het op

Als je even geen zin hebt om met mensen over je gevoelens te praten, kan het ook goed helpen om je gevoelens van je af te pennen. Schrijf op waarom je zo verdrietig bent, som al zijn tekortkomingen op en herinner jezelf eraan waarom je zoveel beter af bent zonder hem. Wanneer je dan weer verdrietig wordt, kun je het er weer bij pakken en kun je jezelf erop wijzen waarom het beter is zo. 

Afleiding 

Zoek afleiding! Als je de hele dag lamlendig in je bed blijft liggen, zul je continu aan hem denken en aan je verdriet. Zoek daarom wat afleiding. Waarschijnlijk denk je ook dan nog steeds aan hem, maar wel ietsiepietsie minder. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij de kapper, ga eindelijk eens naar dat nieuwe koffiezaakje met een vriendin of ga een boswandeling maken. Het maakt niet uit wat, als je maar iets doet. 

Bewegen 

Doe je haar in een staart, haal je sportschoenen weer tevoorschijn en sleep jezelf naar de sportschool. Bewegen is goed voor je en het zorgt voor afleiding! Wanneer je verliefd bent, maakt je lichaam het stofje endorfine aan, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Ditzelfde stofje maakt je lichaam ook aan wanneer je aan het sporten bent. (En een afgetraind lichaam is ook geen straf toch?)

Ga erop uit

Plan eindelijk die vakantie naar dat land waar je zo graag heen wilt, maar waar meneer niet naartoe wilde. Neem gezellig een van je beste vriendinnen mee en relax. Heb je geen tijd of geld voor een vakantie? Ga dan een dagje weg naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Je zult merken dat een nieuwe plek of stad je goed zal doen. Je kan allemaal nieuwe dingen ontdekken en niets aan die onbekende plek zal je herinneren aan je ex. 

Neem een huisdier

Het klinkt misschien een beetje raar, maar als je verdrietig bent kan een huisdier je ontzettend veel troost en blijheid geven als je alleen op de bank zit. Doe dit natuurlijk alleen als je daadwerkelijk de tijd en ruimte voor het beestje hebt en je ook echt van dieren houdt. Maar als jij weer eens op zaterdagavond thuis zit en je jezelf de zieligste vrouw van de hele planeet vindt, kan het lachende bekkie van Banjer of de kopjes van Minoes je een instant geluksgevoel geven.

Tijd 

Misschien wel het belangrijkste advies van allemaal: geef het tijd. Je bent niet 1,2,3, over je ex heen. Was dat maar waar. Je moet zoiets nu eenmaal tijd geven. Je hebt dit nodig nodig om dingen te verwerken en om eroverheen te komen. Tijd heelt alle wonden. Het klinkt misschien cliché, maar een cliché is natuurlijk niet voor niets een cliché...