De vreselijke gevolgen van een gebroken hart

Psyche & spiritualiteit door Kimberly
Als er sprake is van liefdesverdriet, lossen we dit meestal op met een reep chocolade, een bak ijs of een overvolle tv-serie box. Maar wat als je er écht ziek van wordt? Hoofdpijn, haarverlies en zelfs beroertes en kanker kunnen de gevolgen zijn.
 
Dat een gebroken hart pijn doet, wisten we. Maar je kunt daadwerkelijk verschrikkelijke gevolgen aan liefdesverdriet overhouden, dat bevestigen wetenschappers. Het risico op hartfalen of een beroerte wordt namelijk verdubbeld in de eerste maand. De kans om te sterven wordt maar liefst zes keer zo groot! Behalve een groot risico op depressie en angsten, kan ons immuunsysteem ook flink aftakelen. Dit verklaart ook waarom het vaak voor komt dat veel weduwen sterven kort na het sterven van hun partner. Artsen hebben het zelfs al een naam gegeven: het gebroken hart-syndroom, aldus DailyMail.
 
Zanger Johnny Cash stierf in 2007 op 71-jarige leeftijd, ten gevolge van complicaties van diabetes, slechts vier maanden nadat zijn vrouw June overleed

De boosdoener
Volgens doctoren is een verhoging aan cortisol (een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol) de boosdoener. Dit wordt aangemaakt wanneer ons lichaam gestrest is en het zich voorbereidt op een snelle ontsnapping uit een gevaarlijke situatie. Het kan je immuunsysteem ernstig verzwakken. Een vrouw kan bijvoorbeeld na enkele weken haar haren verliezen, er is vaak sprake van veel hoofdpijn, spierpijn en ook verkoudheid en griepjes liggen op de loer. Gelukkigerwijze zullen deze gebreken na enige tijd weer verdwijnen, maar kwalen als een verhoogde bloeddruk en diabetes zal men ook op lange termijn de gevolgen van meedragen. 
 
 
Ernstige ziektes
Maar daarnaast kunnen er ook ernstige ziektes optreden. Het immuunsysteem is er namelijk niet alleen om te ‘vechten’ tegen bacteriën, maar is ook bedoeld in de verdediging tegen kanker. Studies hebben aangetoond dat weduwen minder natuurlijke ‘killercellen’ hebben. Een Zweedse studie in 2003 toonde aan dat vrouwen die hun man hadden verloren, twee keer zoveel kans hadden om borstkanker te ontwikkelen dan andere vrouwen. Echter zegt het Cancer Research UK dat de link tussen liefdesverdriet en kanker klein is. Vrouwen die bijvoorbeeld hun man zijn verloren zullen eerder roken, drinken, doen minder aan lichaamsbeweging en eten te veel. Dit zijn factoren die het risico op kanker verhogen. 

Wist jij dat je dat liefdesverdriet zulke ernstige gevolgen kan hebben? Ben jij weleens letterlijk ziek, zwak of misselijk geweest van liefdesverdriet?