5x lief zijn voor jezelf

Psyche & spiritualiteit door Esmee Noelle
Voor vrouwen is het nog weleens lastig om van zichzelf te houden. Je vergelijkt jezelf met Victoria's Secret modellen, maar ook met andere vrouwen op straat, in de sportschool en natuurlijk op de dansvloer.
 
Is ze mooi? Heeft ze ook een mooi figuur? Mooier dan het mijne? En dan moeten we ook nog aan onze verwachtingen voldoen. Want vroeger dacht je dat als je bijna 30 zou zijn, je een koophuis had en je droombaan, droomkinderen en een killer body en natuurlijk een yummy hub' in de keuken. Maar wat als dat allemaal nou eens anders uitpakt? Kun je dan niet meer gelukkig zijn? Weg met alle verwachtingen! Bedenk je wat je écht wil en geniet van je leven, hoe moeilijk je het soms ook hebt. Zo doe je dat:
 
1. Wees lief voor jezelf
Wees niet zo streng voor jezelf. Het is oké om een hele dag in een pyjama door te brengen, een avondje sportschool over te slaan of om tegen jezelf te zeggen dat je iets goed doet of dat je er leuk uitziet vandaag. Het helpt! Lach naar jezelf in de spiegel en ga positief de dag in.
 
 
2. Doe geen dingen tegen je zin in
We moeten vooral heel veel. Niet alleen op werkgebied, in relaties of qua uiterlijk. Maar we spreken ook nog eens constant met vrienden af. Maar kijk eens kritisch naar de vrienden en/of kennissen waar jij je tijd en energie aan besteedt. Zijn dat echte vrienden? Denk je dat ze er voor je zijn als er iets ergs met je is? Maak een lijstje van maximaal zeven mensen die jij als echte vrienden ziet en zorg dat zij naast jezelf op de eerste plek komen. Kom je uit op meer dan tien mensen? Dat is te veel!
 
3. Houd je dromen voor ogen
Wat wil je écht in je leven? Je diploma halen, maar daarna? Houd je dromen voor ogen. Wil je veel reizen? Zorg dat je dat ook echt gaat doen; spaar en werk en ga ervoor! Wil je een marathon lopen? Waarom begin je niet vandaag nog met trainen? Jij bent de enige die jouw dromen waar kan maken, niemand anders gaat dat doen. En wanneer je dromen uitkomen, zul je je heel gelukkig voelen. Maar je moet ook genieten van de weg er naartoe.
 
 
4. Geniet van het nu
Dat klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. We kijken al snel vooruit en vergeten weleens dat we nú leven. Zorg dat je geniet met de mensen van wie je houdt, dat je met een goed humeur op je werk zit en dat ook als het even minder gaat, je toch humor zoekt in een vervelende situatie. Kijk om je heen, kijk soms even naar de lucht of naar de ochtendmist en adem diep in. Hoe bewuster je bent, hoe rustiger je vaak in je hoofd wordt.
 
 5. Laat het gaan
Piekeren, de één doet het de hele dag door en de ander probeert voor het slapengaan de gedachtestroom te stoppen. Soms helpt het om al die gedachten even te laten komen en het vervolgens te accepteren. Maar gevoelens als spijt, angst, schuld of boosheid maken je geen gelukkiger mens. Laat het gaan; so be it! Morgen is er weer een nieuwe dag. Al jouw gepieker gaat niets, maar dan ook niets aan een situatie veranderen. 

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl