Hoe gezond zijn light-producten eigenlijk?

Eten door Anjali

We zien steeds vaker producten in de supermarktschappen die een light-variant zijn: ze bevatten minder suiker, vet of calorieën in vergelijking tot de normale variant, maar smaken (bijna) hetzelfde. Light-producten worden daarom gezien als gezond alternatief, maar is dit ook echt zo?

Zijn light-producten gezond?

Een product is officieel 'light' als het 30 procent minder nutriënten bevat dan het originele product. Dit gaat dan om minder vet, minder suiker of minder calorieën. Daarbij is de enige eis dat er op de verpakking staat welke van deze nutriënten verminderd is. Een light-product bevat dus minder van deze nutriënten, maar om dezelfde smaak te behouden als de normale variant worden er andere ingrediënten verhoogd. Hierbij kun je denken aan alternatieve zoetstoffen of zetmeel. Een light-variant chips bevat bijvoorbeeld minder vetten, maar veel meer zetmeel. En bij light-frisdranken wordt de suiker weggehaald, maar worden deze vervangen door andere (chemische) zoetstoffen. Minder gezond dan je denkt dus.

Hoe reageert je lichaam?

Zoals we nu weten, worden light producten aangevuld met bijvoorbeeld (chemische) zoetstoffen en zetmeel. Zetmeel is een goedkoop vulmiddel dat vaak gebruikt wordt bij de productie van light-producten. Daarnaast is het een koolhydraat, dat je lichaam omzet naar suiker. Dit zorgt voor pieken en dalen in de suikerspiegel. Door suikers krijgt je lichaam in korte tijd veel energie, wat zorgt voor een hoge piek. Na een tijdje daalt deze piek ongeveer net zo diep als dat deze hoog ging, waardoor je erg vermoeid raakt. Ook kun je hierdoor meer behoefte krijgen aan koolhydraten en snelle suikers.

(Chemische) zoetstoffen worden vaak gebruikt wanneer een product minder of geen suiker bevat. De meest gebruikte zoetstoffen zijn xylitol, lactitol, acesulfaam en aspartaam. Deze zoetstoffen zijn geen echte suikers, waardoor het lichaam het ook niet herkent als suiker. Hierdoor kan het lichaam dit niet goed verwerken, en wordt er meer insuline gesproduceerd. Zoetstoffen in light-producten zorgen dus voor een verhoogde insulinespiegel, wat een belangrijke oorzaak is van overgewicht. Overtollige insuline komt in het lichaam en wordt opgeslagen als vetreserve. Daarnaast raak je ook niet verzadigd door deze zoetstoffen, en zul je trek blijven hebben naar ongezonde producten.