Iewl! Na het zien van dit filmpje wil jij nóóit meer krabsticks uit de supermarkt eten

Eten door Zita

Je kent ze wel, die krabsticks die je voor nog geen €2 koopt in de supermarkt. Ze zijn lekker, smaken naar krab en ze zitten vaak in sushi. Maar na het zien van dit filmpje wil je deze krabstick nooit, maar dan ook nooit meer eten.

Krabsticks uit de supermarkt

Als we het hebben over krabsticks uit de supermarkt, ook wel surimistick genoemd, zijn dit goedkope stukjes krab die je bijvoorbeeld in sushi doet waar je een krabsalade van maakt. Maar misschien voel je het al aankomen: deze krabsticks hebben helemaal niks met krab te maken. En dat is in eerste instantie misschien niet erg zou je denken. Maar als je ziet hoe deze sticks worden gemaakt, wil je het nooit meer eten.

Wat is surimi?

Krabsticks worden ook wel surimi genoemd. Surimi betekent in het Japans Surimi betekent letterlijk gemalen vis. Surimisticks bevatten dus eigenlijk geen krab, maar vis. Het gaat om een pasta van vis eiwitten, meestal gemaakt van bijvoorbeeld koolvis. Dat is dan ook een stuk goedkoper dan krab.

Geen vis en geen krab

Dat er in krabsticks in de supermarkt dus geen krab zit maar vis, is natuurlijk al een misleiding. Maar zoals we in dit filmpje zien, hebben krabsticks helemaal niks te maken met vis of krab. We zien een soort grijze stukken die worden vermalen tot een pasta. Hier wordt een wit en roze kleurtje aan toegevoegd, wat krab-aroma en voila, je hebt je krabstick. Wij willen dit in ieder geval nooit meer eten.