Mandy werd als kind misbruikt door haar 'lieve opa': "ik ben helemaal afgesloten geweest van de wereld"

Media door Jennifer

Wist je dat in elke basisschoolklas gemiddeld twee kinderen zitten, die slachtoffer zijn van seksueel misbruik? Dat is al erg, maar het wordt nog erger. In 85 procent van de gevallen is de pleger namelijk een familielid, zoals bijvoorbeeld de opa van Mandy. Bij talkshow Renze vertelt zij naar aanleiding van de #durftezien-campagne over haar jeugd, waarin ze seksueel misbruikt werd door haar 'lieve opa'.

Mandy over seksueel misbruik bij talkshow Renze

Misschien herken je het nog van vroeger. Je moeder die waarschuwt voor vreemden op straat. "Niet tegen vreemde praten," zei ze dan. Je weet nooit hoe zo iemand vervolgens reageert. Misschien is het wel een kinderlokker! Al blijkt nu dat plegers van seksueel misbruik bij kinderen in 85 procent van de gevallen vaak juist een bekende binnen de familie is, aldus het Centrum Seksueel Geweld. Wacht, wát? Mandy Sleijpen, de directeur van stichting Wij zijn M, kan hierover meepraten. Zij heeft een stichting opgericht om het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken. Iets waar ze zelf ook mee te maken had als kind. Van haar achtste tot haar veertiende werd ze namelijk seksueel misbruikt door haar 'lieve opa', zo vertelt ze op woensdagavond bij talkshow Renze. Heftig!

Misbruikt door 'lieve opa'

Mandy is zes jaar lang seksueel misbruikt door haar opa, die gewoon zijn gang kon gaan. Hij was destijds namelijk ook haar 'lieve opa'. Niemand wist ervan, doordat ze het jarenlang geheim hield. "Toentertijd ben ik helemaal afgesloten geweest van de hele wereld," vertelt ze aan presentator Renze Klamer. "Het is een soort web waarin je vast zit met je pleger, dus ik met mijn opa. Het was ook mijn 'lieve opa', we hadden een hele fijne band. Ik hield heel veel van mijn opa." Daardoor kon hij haar makkelijk dingen inpraten. Zo vertelde ze dus niets over alles, omdat ze bang was voor de gevangenis. Al vond ze het een nog erger idee, als haar 'lieve opa' in de bak terechtkwam.

Op het moment dat Mandy's moeder wist over het seksuele misbruik, zei ze wel dat ze het eigenlijk allang doorhad. "Mijn moeder zei letterlijk: je durft het niet te denken van je eigen vader," zegt Mandy daarover. "Ze had kleine signalen." En door deze kleine signalen wist ze later meteen: het is mijn vader, Mandy's opa. "Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek," vertelt Mandy. Haar moeder had het onder meer door, toen ze Mandy eens aan het omkleden was. Op dat moment keek de opa op een bepaalde manier, waardoor Mandy's moeder dacht: dit voelt niet goed. Ook werden Mandy en haar opa ooit bijna betrapt door haar moeder, doordat de garagedeur niet op slot zat. "Voor ik het wist was ze daar en had ik me alweer omgekleed," vertelt ze. "En jaren later, toen alles was uitgekomen, vertelde ik dat. Zo van: mam, toen had je ons bijna betrapt."

#durftezien

Nu praat Mandy bij talkshow Renze openhartig over het seksuele misbruik, waar ze ook vertelt over de campagne #durftezien. Hiermee hopen ze mensen aan te sporen om te 'durven zien'. Dat is namelijk wat nodig is: je moet durven inzien, dat een familielid seksueel misbruik pleegt. En dat is zeker niet makkelijk, zoals je ziet bij de moeder van Mandy. Ondertussen durven de misbruikte kinderen, zoals Mandy destijds, niets te zeggen. Zij schamen zich, maar willen vaak ook de dader beschermen. Daarnaast voelt zo'n kind zich meestal ook schuldig. "Het kind denkt: het komt door mij, ik heb iets verkeerd gedaan," legt Iva Bicanic uit, directeur van Landelijk Centrum Seksueel Geweld.

Daarom is het belangrijk dat omstanders durven te zien, wat er werkelijk gebeurt. Als je iets vreemds ziet tussen een kind en dat ene volwassen familielid, durf dan de confrontatie aan te gaan. Of in ieder geval in te zien, dat hier iets fouts gebeurd. "Eigenlijk voelt iedereen afweer bij het onderwerp. Je wilt er niet aandenken, het is een ongemakkelijke realiteit," vertelt Iva. Het is logisch dat mensen vaak denken: dat gebeurt niet in mijn wereld. Alleen liegen de cijfers helaas niet. "Iedereen kent wel iemand, die dat heeft meegemaakt of die dat heeft gedaan," aldus Iva.

Lees ook: Ophélie (21) werd misbruikt en kreeg een eetstoornis: 'Ik wilde geen vrouwelijke vormen meer'