Waarom honden goed zijn voor je mentale gezondheid

Psyche & spiritualiteit door Esra

Probeer jij jouw ouders of huisgenoten over te halen of twijfel jij zelf nog om een hond te nemen? Gebruik dan dit artikel. Want wat blijkt: een hond als huisdier is niet alleen erg leuk, het heeft ook nog eens vele voordelen voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Wij vertellen er alles over in dit artikel.

De voordelen van honden

Niet alleen hebben honden een positief effect op je mentale gezondheid, waar we verder in dit artikel dieper op ingaan, ook hebben de viervoeters nog vele andere voordelen:

  • Diverse huisdieren, waaronder honden, zorgen bij hun eigenaar voor een lager cholesterolgehalte, betere bloedwaarden en een lagere bloeddruk. Zij hebben daardoor een lagere kans op hart- en vaatziekten.
  • In vergelijking met kinderen die zonder huisdieren opgroeien, hebben kinderen die wél opgroeiden met huisdieren een grotere kans dat hun immuunsysteem normaal functioneert. Daarbij lopen ze minder risico op het ontwikkelen van allergieën.
  • Ongeacht het weer, je hond moet uitgelaten worden. Op die manier zorgt je hond ervoor dat jij dagelijks in beweging komt.
  • Huisdieren verlichten de eenzaamheid van alleenstaande mensen, weduwen en patiënten. En ook helpen ze bij het verwerken van het verlies van een geliefde.
  • Honden bevorderen de sociale interactie en contact met de medemens. Niet alleen zijn huisdieren een leuk gespreksonderwerp, ook is de kans groot dat je tijdens het uitlaten van je hond aan de praat komt met andere huisdiereigenaren. Wie weet bloeien er wel mooie vriendschappen op.
  • Kinderen en jongeren die een huisdier in huis hebben, blijken empathischer te zijn, meer verantwoordelijkheid te tonen en een beter gevoel van eigenwaarde te hebben dan leeftijdsgenoten.

Lees ook: 4x redenen om je hond mee te nemen op een date

Hoe zorgen honden voor een betere mentale gezondheid?

Terugkomend op de mentale gezondheid: het bezitten van een hond biedt meerdere voordelen die positieve invloeden hebben op je mentale gezondheid. Niet alleen bieden honden troost, veiligheid en warmte, ook zijn ze te vertrouwen. Wat logisch is, aangezien ze niet praten… Daarnaast zorgt de verantwoordelijkheid, dat jij hebt over je hond, voor afleiding en structuur.

Tevens zorgen de interacties met honden en de lichamelijke bewegingen, die erbij gepaard gaan, voor minder stress. Zo wordt er tijdens het aaien van een hond meer oxytocine in je brein afgegeven, wordt je bloeddruk lager en daalt het niveau van het stresshormoon cortisol.

Al deze voordelen zorgen er samen voor dat hondeneigenaren minder gedragsproblemen, angstklachten, depressieve symptomen en lage stemmingen ervaren. Oftewel: honden verbeteren de kwaliteit van het leven.

Lees ook: Welke hond past bij jouw sterrenbeeld?