Feit of fabel: hou ouder we worden, hoe erger de kater is

Sport & gezondheid door Anjali

Een nachtje goed uitgaan en de dag erna fris voor de dag komen: bij sommigen lijkt dit vlekkeloos te gaan, terwijl anderen er alleen maar van dromen. Volwassenen kijken graag terug op hun jonge jaren, waarin ze amper katers hadden. Maar is dat ook echt zo?

We worden allemaal ouder...

...en hoewel daar niets mis mee is, vinden we het niet altijd even leuk. Dat begrijpen we, want nu is ook bewezen dat katers alleen maar erger worden naarmate je ouder wordt. Je bent dus niet aan het overdrijven: ze voelen erger, omdat ze ook daadwerkelijk erger zijn. Wat de reden is van ergere katers? Dat verschilt per persoon, maar de voornaamste reden is uitdroging.

Lees ook: Dit zijn de beste work-outs om te doen als je een kater hebt

Nadelen

Omdat je alcohol drinkt, raak je uitgedroogd, maar hoe werkt dat dan precies? Door ethanol. Dit zit in alcoholische dranken. Deze chemische stof verhoogt de productie van urine, waardoor je meer gaat plassen. Wanneer je meer moet plassen, verlies je sneller vocht, waardoor je dus uitgedroogd raakt. Simpeler dan dit kan het niet.

Daarnaast produceert ethanol ook gifstoffen die je immuunsysteem verstoren. Het drinken van alcohol wekt deze immuunreactie op als het bestrijden van een infectie, waardoor je sneller gaat braken en je je de volgende dag erg uitgeput voelt en last hebt van die verschrikkelijke hoofdpijn.

Als laatste irriteert alcohol het maagslijmvlies. Ook veroorzaakt het chaos in de spijsvertering. Maar waarom het steeds erger voelt naarmate je ouder wordt? Je lever wordt op den duur minder efficiënt in het verwerken van alcohol, waardoor de kater langer duurt. Ook sla je minder vocht op, waardoor de gevolgen van uitdroging erger worden. Zo, na deze waslijst aan nadelen denk je misschien toch twee keer na als je nóg een drankje bestelt.

'Ik ga nóóit meer drinken!'

Je bereidt je dus maar beter voor op de kater als je een avondje uit hebt gepland. De enige manier is toch écht: niet drinken. Wat je doet om de pijn te verzachten? Op tijd stoppen en héél veel water drinken! En natuurlijk jongeren aanspreken met dat ze nu maar moeten genieten, voor de katers niet meer te doen zijn...