Dit zijn de beste manieren om om te gaan met zweetvoeten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Zweetvoeten, die zijn vervelend. Soms kun je er vrij weinig aan doen dat je voeten zweten, ook tijdens de koudere seizoenen. Maar de geur is natuurlijk niet altijd even plezierig. Dit is wat je kunt doen om om te gaan met zweetvoeten.

Lees ook: Last van zweetvoeten? Zo los je het op

Gebruik een speciale deodorant voor je voeten

Deodorant zorgt ervoor dat we niet gaan stinken onder onze oksels. Voor je voeten bestaan er ook speciale producten die ditzelfde effect hebben. Deze kun je aanbrengen op je voeten voordat je je schoenen aantrekt. Hiermee voorkom je overtollig zweten en blijven vervelende geurtjes weg. Dit is vooral handig voor als je een lange dag op pad gaat of iets actiefs gaat doen.

Reinig regelmatig je schoenen

Als je last hebt van zweetvoeten, gaat de zweetgeur op den duur ook in je schoenen zitten. Dit is natuurlijk niet handig want dan loop je constant met die geur rond. Je schoenen reinigen is dan de beste optie. Sommige schoenen van bepaalde stoffen kunnen in de wasmachine, dus voor die schoenen is de oplossing vrij simpel. Maar dit kan natuurlijk niet bij alle schoenen. Voor schoenen die je niet kunt wassen, kun je een beetje gedenatureerde alcohol gebruiken aan de binnenkant van de schoen om de schoenen te reinigen. Dit verhelpt niet alleen de geur maar is ook nog eens antibacterieel.

Drink genoeg water

Soms zijn er kleine dingetjes die je kunt doen die een groot verschil maken. Een van die dingen is ervoor zorgen dat je genoeg water drinkt. Ons lichaam gebruikt zweten als een manier om onze lichaamstemperatuur te reguleren. Water drinken houdt ons lichaam koel. Door dit te doen kan je dus voorkomen dat je lichaam oververhit raakt en gaat zweten. Een flesje water bij je hebben is dan ook zeker een aanrader.

Neem reservesokken mee

Soms kun je het zweten gewoon niet voorkomen. Als je merkt dat je aan het zweten bent en dat er een geur vrijkomt, kun je het beste schone sokken aantrekken. Doe voortaan een schoon paar sokken in je tas zodat je ze altijd kunt verwisselen wanneer dit nodig is. Doe je vieze sokken in een afsluitbaar zakje zodat je ze mee naar huis kunt nemen zonder dat anderen last hebben van de stank.

Dep gedenatureerde alcohol op het zweet

Alcohol werkt uitdrogend. Wanneer je merkt dat je voet op een specifieke plek begint te zweten, kun je een beetje alcohol op de plek deppen om het uit te drogen. Hiermee verhelp je de geur en droogt het zweet vrijwel direct op. Houd er rekening mee dat je dit niet doet wanneer je huid beschadigd is, aangezien dit onprettig kan aanvoelen. Gebruik vervolgens als je thuiskomt een fijn, hydraterend product op je voeten om de uitgedroogde huid weer te herstellen.

Lees ook: Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet