Tafel voor één: hoe kook je voor alleen jezelf zonder voedsel te verspillen?

Sport & gezondheid door Anjali

Een éénpersoonsmaaltijd bereiden kan lastig zijn, omdat veel recepten gebaseerd zijn op minstens twee personen en je daarom veel overhoudt. Kant en klare opties lijken dan wel makkelijker, maar gelukkig hebben wij een aantal tips om alsnog lekker voor jezelf te kunnen koken, zonder te veel voedsel te verspillen maar mét variatie.

1. Meerdere dagen

Koop voedsel en kook voor meerdere dagen. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je minder voedsel kunt verspillen. Op de dagen dat je kookt maak je simpelweg grotere hoeveelheden. Verdeel dit door het in verschillende bakjes te doen en vries ze in. Zo hoef je op drukkere dagen (of wanneer je gewoon geen zin hebt) alleen een maaltijd uit de vriezer te halen en op te warmen, en heb je 'dat recept voor twee personen' helemaal kunnen volgen volgens de aanwijzingen.

2. Slim boodschappen doen

Wanneer je alleen voor jezelf inkopen doet, is het evrstandig te kijken naar groente en fruit die wat langer houdbaar zijn. Een banaan of avocado blijft niet heel lang lekker, maar appels, peren, eieren, bloemkool en aardappels bijvoorbeeld wel. Hoe langer je iets kunt bewaren, hoe meer kans je hebt om het op te eten. Dus, minder voedselverspilling voor jou.

3. Slim bewaren

Soms kun je beter kiezen voor diepvriesproducten, in plaats van verse items. Deze producten zijn langer houdbaar in de vriezer, waarbij je langer de kans hebt het te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om brood in te vriezen, maar kunt ook kiezen voor bevroren fruit wanneer je graag smoothies maakt. Zo verspil je geen vers fruit, en is je smoothie gelijk lekker koud. Let wel op: niet alle producten kunnen in de koelkast of vriezer. De online bewaarwijzer vertelt jou welke producten wel en niet geschikt zijn om koel te bewaren. Ook kun je inslaan op voorraadproducten. Haal lang houdbare etenswaren, zoals pasta, rijst, peulvruchten, blikjes groenten en gedroogde kruiden in huis, zodat je nooit zonder zit. Wanneer je zo'n pak rijst geopend hebt, is het belangrijk dat je het op een droge, donkere plek bewaart. Optioneer daarom voor een trommel met een rubberen randje, zodat er geen lucht of vocht bij kan komen.