Dit is wat alcohol met je lichaam doet

Sport & gezondheid door Esra

Het feit dat alcohol slecht voor je is, komt vast niet als een verrassing. Eén glas alcohol heeft al effect op je lichaam. Alcohol is een giftige stof en zelfs schadelijker dan cannabis. In dit artikel leggen wij uit wat alcohol precies met je lichaam doet.

De invloed van alcohol op je lever

De giftige stoffen die je lichaam binnendringen door het drinken van alcohol, worden door je lever afgebroken. Dat betekent niet dat je vrijuit door kunt drinken. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe lastiger het voor je lever wordt om de stoffen af te breken. Wanneer je enkele dagen stevig drinkt, hoopt het vet zich op in je lever. Hierdoor zwelt je lever mogelijk op en dat is zeker geen pretje. In het ergste geval zorgt jarenlang overmatig alcoholgebruik voor een dodelijke afloop. Als de ophoping van vet in je lever zorgt voor een leverontsteking, wordt dit namelijk fataal. Na een lange tijd overmatig alcoholmisbruik is je lever zelfs zodanig aangetast, dat er een littekenvorming ontstaat. Deze pijnlijke aantasting, ook wel levercirrose genoemd, is ongeneeslijk én in veel gevallen dodelijk.

De invloed van alcohol op je hersenen

Eén van de redenen waarom veel mensen alcohol drinken, is om nét even iets losser te worden en minder na te denken. Al na één glas alcohol functioneren je hersenen al minder goed. Je oriëntatievermogen wordt minder, je kent minder remmingen en bij veel alcohol krijg je zelfs black-outs. Drink jij voor een langere tijd té veel alcohol, dan zijn de gevolgen natuurlijk nog erger. Na een langere tijd leef je met een verminderd geheugen, slechter denkvermogen, trager aanpassingsvermogen en het krimpen van je hersenen. Blijf je alsnog alcohol drinken? Dan leidt dat tot onherstelbare hersenschade: denk bijvoorbeeld aan het syndroom van Korsakov.

Lees ook: Hoe herken je een alcoholverslaving?

De invloed van alcohol op je spieren

Voor de sporters die druk bezig zijn met het opbouwen van spiermassa, is het verstandig om de alcohol links te laten liggen. Ook voor je spieren is alcohol namelijk schadelijk. Je spierkracht neemt af en het is moeilijker om spiermassa te kweken. Ook wordt de verbinding tussen je spieren en je zenuwstelsel zwakker, waardoor het lastiger wordt om in één rechte lijn te lopen.

De invloed van alcohol op je gedrag

Alcohol heeft niet alleen invloed op je lichaam, ook speelt het een grote rol in hoe je je gedraagt. Niet alleen overschat je jezelf, ook wordt het inschatten van situaties lastiger. Je maakt snel onhandige of onverantwoorde beslissingen, je wordt emotioneler en verdraagt kritiek minder goed. Daarnaast verdooft het ook nog eens de zintuigen. Dit zijn alleen nog maar de consequenties van één avond, de gevolgen van langdurig te veel alcoholgebruik zijn nóg ingrijpender. Zo krijg je last van een constant gevoel van somberheid, agressie- en slaapproblemen, angstige en verwarde gevoelens en vergeetachtigheid.

Alcohol is dus zéker niet goed voor je lichaam, geest en gedrag. Het beste is daarom om helemaal geen alcohol te drinken, of drink met mate.

Een extra feitje: één (standaard) glas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Neem je daarna nog een glas, dan duurt het nog 1,5 uur extra voordat je lichaam de alcohol heeft afgebroken. Drink jij op een avond 5 glazen alcohol, moet je daarna minimaal 7,5 uur wachten voordat je bijvoorbeeld weer veilig kunt rijden.

Bron: Jellinek.nl, Cbr.nl en Trubendorffer.nl Beeld: Unsplash