Gestresst? Het huis schoonmaken helpt!

Sport & gezondheid door Anjali

Misschien niet altijd een even leuk klusje, maar uit verschillende onderzoeken blijkt tóch dat schoonmaken en opruimen goed is voor je mentale gezondheid. En dit is waarom.

Rommelig?

Een rommelige ruimte heeft vaak een negatief effect op ons. Denk aan stress, angst en concentratieproblemen, die anders voorkomen hadden kunnen worden door een nette omgeving. Want het tegenovergestelde klopt ook: een opgeruimde ruimte kalmeert.

Opgeruimd staat netjes

Volgens verschillende onderzoeken zitten er een heleboel voordelen aan het huis opruimen en schoonmaken. Het geeft net alleen een gevoel van controle en overzicht, maar ook consistentie en stabiliteit. Mensen willen graag vaste routines hebben wanneer hun levens soms chaotisch zijn. Dit brengt meer rust. 

Ook geeft het schoonmaken en opruimen van het huis endorfines vrij. Deze hormonen werken als pijnstillers en stressverlagers, wat heel handig is in het geval dat je niet lekker in je vel zit. Maar hoe maak je het huis schoon om deze endorfines als beloning te krijgen?

Tips om het huis schoon te maken

 

  1. Begin met de kamer waar je het meest of liefst bent. Sommigen willen een beter nachtrust in de slaapkamer, anderen willen ontstressen in de woonkamer. Begin bij één ruimte, en de rest komt vanzelf.
  2. Neem kleine stappen. Je hoeft niet in één dag het hele huis schoon te maken, maar iedere dag een kwartiertje soppen en stoffen is genoeg. Maak bijvoorbeeld je bed op voordat je de slaapkamer verlaat, of zet doe meteen de vaat na een maaltijd.
  3. Geef alles een plekje. Leg de afstandsbediening op een vaste plek, en ook de boeken moeten op een bepaalde plank in de kast. Op die manier hoef je minder na te denken en gaat het opruimen vanzelf.