Op deze manier kookt je pan nooit meer over

Eten door Chloe

Het gebeurt ons allemaal wel eens. Je let even niet op en je pannetje met water kookt zo over. Oeps! Toch hoeft dit niet te gebeuren. Er is namelijk een hele simpele en effectieve manier om dit te voorkomen.

Pan laten overkoken

Een overkokende pan overkomt de beste. Je hoeft je maar heel even om te draaien en het is al gebeurd. Nogal een gedoe, want binnen no-time is je hele aanrecht overspoeld door kokendheet water. Gelukkig hebben wij een simpele oplossing.

Houten pollepel

Een houten pollepel is hét item waar jij een overkokende pan mee voorkomt. Je hebt er vast nog wel één in de la liggen. Leg de lepel dwars over de pan heen. Op deze manier slaan de bellen kapot tegen de repel en worden ze tegengehouden. De bellen die niet zo sterk zijn slaan kapot zodra ze tegen de lepel aankomen. En de sterkere bellen? Deze bestaan uit stoom. Wanneer deze bellen iets aanraken wat minder warm is condenseren de bellen en worden ze dus weer vloeibaar. Hierdoor vallen ze gewoon weer terug in de pan, omdat water veel zwaarder is dan lucht.

Overige materialen

Het is vooral belangrijk dat je iets van hout gebruikt. Een houten spatel werkt dus ook prima. Overige materialen worden sneller warm. Een metalen spatel of lepel zal minstens zo warm worden als de condens in de luchtbellen en dus zal dit het overkoken niet tegenhouden.