Bewezen: leef langer door aardig tegen anderen te zijn

Sport & gezondheid door Anjali

Lief zijn voor anderen brengt jou zelf ook in een positieve mood. Onderzoek bewijst hierbij zélfs dat je langer leeft als je goed bent voor anderen. Waarom? Dat leggen wij je uit.

Niet zo moeilijk

Lieve dingen doen is eigenlijk niet zo moeilijk. Advies geven, luisteren naar elkaar, koffie meenemen als je toch al gata halen, een compliment geven: er zijn heel veel aardige dingen die je onbewust al doet, maar deze gaan zeker niet onopgemerkt.

Toch zouden mensen vaker aan een ander denken als ze wisten dat een wetenschappelijk onderzoek in het Journal of Experimental Social Psychology in 2018 heeft geconcludeerd dat het je écht langer laat leven.

Doel in het leven

Aardig zijn tegen anderen en hiermee langer kunnen leven klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk heel logsich: je krijgt er een mentale boost van, en je geeft je leven een doel. Vriendelijkheid zorgt ervoor dat je buiten je eigen belevingswereld kijkt en op andere dingen te focussen. Het helpt je meer contact te leggen met anderen en maakt je gelukkiger. En met een gelukkig leven word je ouder.

Immuunsysteem verhogen

Alleen geluk brengt je natuurlijk niet voorbij de 100 jaar, dus heeft aardig zijn ook effect op je gezondheid? Zeker! Het onderzoek weergeeft dat vriendelijkheid als natuurlijke ontstekingsremmer werkt en je immuunsysteem verhoogt.

Ook kan een piek van cortisol zoergen voor ontstekingen. Cortisol is een stresshormoon dat opgewekt wordt bij onder andere woede, angst, angst, zorgen en haat. Wanneer de piek bereikt wordt zal het leiden tot een toename van ontstekingen. Ontstekingen zijn in verband gebracht met degeneratieve ziektes als dementie: niet iets waarmee je ouder wil worden. Aardig en vreindelijk zijn tegen anderen zal dus precies het tegenovergestelde werken.