Zijn zure snoepjes de perfecte pre-workout snack?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Neem jij weleens pre-workout voordat je gaat sporten? Als je het weleens gebruikt, weet je dat het je energie geeft. Dat is soms precies wat je nodig hebt om een zware work-out door te komen. Maar op TikTok stappen mensen massaal over op zure snoepjes! Dit is hoe dat zit.

Lees ook: 3 manieren om meer conditie op te bouwen

Waarom je energie krijgt van zure snoepjes

Een zakje zure matten eten voor je work-out klinkt misschien heel raar. Maar op GymTok is het een populaire manier om jezelf wat extra energie te geven voordat je de sportschool in stapt. Maar hoe werkt dat dan precies? Voordat je gaat sporten is jezelf wat extra energie geven nooit een slecht idee. Dit kun je het beste doen in de vorm van simpele koolhydraten. Snoepjes zijn hier een perfect voorbeeld van. In tegenstelling tot proteïne of gezonde vetten die langzaam geven, geven simpele koolhydraten je een directe energieboost. De koolhydraten komen direct in je bloedsomloop terecht. Als het op sporten aankomt, kunnen je spieren het onderscheid niet maken tussen energie van een banaan of van een zure mat. Je lichaam breekt de glucose op precies dezelfde manier af. Een banaan heeft natuurlijk veel meer nuttige voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. We zeggen hiermee dus niet dat je altijd je banaan in moet wisselen voor een zakje snoep. Maar wanneer je een extra boost nodig hebt voor tijdens het tillen van gewichten, raden het een zakje snoep pakken zeker niet af.

Wanneer kun je de snoepjes het beste eten?

Om het meeste uit je zure pre-workout te halen, kun je het beste een kwartier tot een half uur voor je work-out een paar snoepjes eten. De energie zal vrij snel inkicken, je hoeft dus niet lang te wachten voordat je aan je work-out kan beginnen. Hoeveel snoep je kunt eten hangt af van het soort snoep dat je uitkiest, Als pre-workout snack raden we aan om tussen de 30 en 90 gram koolhydraten te eten. Lees dus op de verpakking hoeveel snoepjes je dan kunt eten.

Als je wil kun je zelfs je snoepjes mee de sportschool in nemen. Het kan een perfecte snack zijn voor tussen je sets door. Maar dit is alleen echt nodig als je meer dan een uur aan zware training doet. Denk hierbij aan een zware cardiosessie of aan krachttraining. Voel je jezelf tijdens je work-out wat verslappen?Dan is een gummy worm of een zure mat eten helemaal geen gek idee!

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken tijdens het hardlopen