Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken tijdens het hardlopen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Hardlopen, voor sommige mensen is het een heerlijke vorm van sporten. Als je net begint met hardlopen zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, zoals de dingen die je beter niet kunt doen als beginnende hardloper. Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken tijdens het hardlopen, en die jij dus gelijk kunt overslaan!

Lees ook: De voor- en nadelen van het nemen van pre-workout voor het sporten

Geen rustdagen nemen

Meerdere dagen achter elkaar willen hardlopen is hartstikke logisch. Een streak hebben is een goede manier om gemotiveerd te blijven. Maar rustdagen nemen wordt hierdoor nog weleens vergeten. En dit is niet slim, want tijdens rustdagen krijgt je lichaam tijd om weer op te laden en te herstellen. Wanneer je geen rustdagen neemt, kan je lichaam dit dus niet doen en loop je risico op blessures. Daarnaast put je jezelf enorm uit. Even een dagje pauze nemen is dus helemaal geen slecht idee.

Niet opwarmen

Het kan verleidelijk zijn om direct te beginnen met lopen, en je warming up te skippen. Maar opwarmen is misschien net zo belangrijk als het hardlopen zelf. Door op te warmen, maak je je spieren klaar voor je work-out. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico op overbelasting en andere blessures. Begin daarom altijd eerst met stretchen voordat je gaat hardlopen.

Jezelf te hard pushen

Jezelf uitdagen is natuurlijk altijd goed, maar er zit een grens aan. Met hardlopen is het eigenlijk heel simpel: 'slow and steady wins the race.' Hard rennen of gelijk lange afstanden lopen is absoluut niet goed als je net begint. Bouw de intensiteit langzaam op zodat je jezelf niet blesseert. Probeer tijdens het hardlopen een tempo aan te houden waarbij je nog wel kan praten zonder volledig buiten adem te zijn. Als je niet kan praten, ga je te hard.

Niet genoeg eten voordat je gaat lopen

Sporten met een te volle maag is niet lekker, maar met een lege maag ook niet. Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig om te kunnen presteren. Zonder de juiste voeding en hydratatie voel je je sneller moe en uitgedroogd tijdens het lopen. Probeer een uur tot een half uur voordat je gaat hardlopen even iets te eten, bij voorkeur iets met koolhydraten.

Doorgaan terwijl je pijn hebt

No pain no gain toch? Nou, niet helemaal. Als je tijdens het lopen pijn ervaart, is het niet goed om jezelf te blijven pushen. Als je bijvoorbeeld last krijgt van je enkel of kramp krijgt, is het helemaal niet erg om een pauze te nemen of om helemaal te stoppen. Pijn is een signaal dat je lichaam afgeeft om duidelijk te maken dat er iets niet goed is. Doorgaan met hardlopen kan in dit soort situaties voor blessures zorgen. Luister dus goed naar je lichaam.

Lees ook: Zo herken je een vochttekort