Zo herken je een vochttekort

Sport & gezondheid door Lien

Herken je de volgende signalen? Dan heb je misschien te maken met een vochttekort.

Vochttekort herkennen

Het is essentieel om gehydrateerd te blijven, zodat je lichaam optimaal functioneert. Dit zijn een aantal signalen die je kunt ervaren wanneer je last hebt van een vochttekort.

Concentratieproblemen

Een slechte focus kan wijzen op te weinig water in je lichaam. Wanneer je moeite hebt om je te concentreren, probeer dan meteen je lichaam te hydrateren.

Droge mond

Wanneer we meer vocht verliezen dan opnemen, merken we dit vaak als eerste aan onze mond. Heb je hier last van? Dan is het tijd om een groot glas water te drinken.

Meer trek

Een rommelende maag is een duidelijk signaal dat je lichaam toe is aan voeding. Wat je misschien nog niet wist, is dat dit signaal ook op een vochttekort kan wijzen.

Spierkrampen

Goed gehydrateerde spieren presteren het beste. Als dit niet het geval is, kunnen spierkrampen plotseling optreden. Ook dit signaal vertelt je dat het tijd is om te hydrateren.

Meer lezen: De voordelen en nadelen van koffie drinken

Genoeg water drinken

Waarom is genoeg drinken eigenlijk zo belangrijk? Allereerst heeft je lichaam water nodig om afvalstoffen te vervoeren. Je nieren kunnen simpelweg niet functioneren zonder. Verder gebruikt je lichaam het om je temperatuur op pijl te houden, voedingsstoffen te vervoeren en kan het zelfs bijdragen aan het versterken van positieve gevoelens en het voorkomen van hoofdpijn. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Tips om meer water te drinken

Het kan gebeuren dat je vergeet om dagelijks genoeg glazen water achterover te slaan. Gelukkig bestaan er verschillende trucjes om een zekere hydratatieroutine op te bouwen, zonder dat je deze drinkmomenten vergeet. Een simpele, maar effectieve manier is het instellen van reminders op je telefoon. Zo herinner je je gedurende de dag om weer even een glas te vullen. Een andere methode om je hydratatieroutine vorm te geven, is door op vaste tijden te drinken. Zo wordt dit al snel een gewoonte en denk je er op die vaste momenten vanzelf aan om te hydrateren. Wat je verder nog kunt doen is een fles meenemen naar werk of school, die je overal waar je bent met water kunt bijvullen.