Hoe maak je zelf het lekkerste ijs?

Vrije tijd door Juliët

De zomer komt misschien aan zijn einde, maar dit betekent niet dat we geen zin meer hebben aan ijs. Wij kunnen het hele jaar door wel ijs eten. En hoe handig is het eigenlijk als je het zelf kan maken? Gewoon eventjes zonder machine! Wij gaan je vertellen hoe.

Ijs maken

Heerlijk om ijs te eten, maar ook zeker om te maken. Je kan gewoon even jouw lievelingssmaak in elkaar flansen. Met een ijsmachine krijg je de minste ijskristallen en wordt het ijs heel soepel. Maar zonder ijsmachine kun je er ook zeker wat lekkers van maken. Je zult er alleen wel je mouwen voor moeten opstropen. Ice ice baby

 

Zo maak je het ijs

Maar hoe maken we dit heerlijke ijs? Je begint bij een basismengsel en die bestaat uit room, volle melk, eieren en suiker. Om 1 liter ijs te maken doe je het volgende:

  1. Breng 300 mililiter volle melk aan de kook en meng dit samen met 2 vanillestokjes en 90 gram suiker. Zorg er wel voor dat de melk net onder het kookpunt blijft. 
  2. Als je hiermee klaar bent, klop je in een kom 5 eidooiers los met daarbij 90 gram suiker. Zorg dat het een gladde massa wordt. Schep hierna lepel per lepel melk bij het suiker-ei-mengseltje. Roer dit goed door. Breng dit aan de kook. Let er wel op dat het niet gaat koken! Het mengsel is pas klaar wanneer je met de achterkant van je lepel een streep kunt trekken op de bodem van je pan (kookpot), zonder dat het mengsel zich terugtrekt. 
  3. Nu is het tijd om het mengsel te laten afkoelen. Dek het af, want anders kan er een velletje op komen. Zodra het mengsel is afgekoeld, meg je er 300 mililter room door. Laat dit voor 24 uur afkoelen in de koelkast. Het basismengsel is klaar!

Met dit basismengsel kunnen we het roomijs gaan maken. Giet dit mengsel in een platte bak en zet dit in de diepvriezer. Om de drie uut haal je het ijs uit de vriezer om het even om te roeren met een lepel. Laat het daarna nog 1 nacht goed hard worden. Je ijs is nu klaar!

 

Ben jij niet zo van een standaard ijssmaak? Doe dan eens lekker gek en probeer verschillende smaken uit. Je kan door het basismengsel allerlei smaken toevoegen. Denk aan koekkruimels, chocolade of misschien wel wat fruit. Het is net waar je van houdt!