Op welk soort matras kun je het beste liggen?

Ontspanning door Juliët

Ben jij een buikslaper, rugslaper of draai jij juist alle kanten in? Iedereen slaapt op een andere manier. Dit betekent dan ook dat je een matras moet hebben die perfect bij je past. Goede nachtrust is hartstikke belangrijk. Maar de zoektocht naar het beste matras is nog wel eens een opgave. Gelukkig helpen wij je een handje. Lees gauw verder!

Welk matras? 

Om erachter te komen welk matras het beste bij jou past. Is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Snel warm

Ben jij degene die het altijd mega warm heeft in bed? Jij slaapt het liefst zonder deken. Jij kan het beste kiezen voor een matras kiezen die goed ventileert. Zo krijg je meer verkoeling en geniet je van een goede en vooral frisse nachtrust.

Lichamelijke klachten

Met lichamelijke klachten kun je best nog wel eens een slechte nachtrust ervaren. Ondersteuning en drukverdeling is dan voor jou hartstikke belangrijk. Kies daarom voor een support matras. Je gaat echt verschil merken!

Comfortabel 

Jij bent iemand die houdt van veel comfort. Komt het dan eens goed uit dat er comfort matrassen zijn. Deze bieden een veerkrachtige basis en zorgen ervoor dat jij optimaal kunt genieten van je nachtrust.

Ook je slaaphouding is van belang bij het kiezen van een matras. Hoe slaap jij in bed? 

1. Rugslaper

Jij bent een echte rugslaper. Voor jou is het daarom echt belangrijk dat je met je rug in een natuurlijke S-vorm kan liggen. Kies daarom een zacht of medium matras. Je ligt dan nooit in een té holle of bolle houding. Zo krijg je ondersteuning van het matras en blijf je in de natuurlijke houding liggen.

2. Buikslaper

Jij bent toch net iets meer van op je buik liggen. Heerlijk! Alleen kun je nog wel eens last krijgen van een pijnlijke onderrug. Jij moet dan zeker geen te zacht matras hebben, want hierdoor is de kans op een té holle rug erg groot. Ga daarom voor een medium of hard matras. Kijk ook vooral naar je lichaamsgewicht, want hoe zwaarder, hoe steviger het matras.

3. Zijslaper

Jij ligt gewoon de hele nacht op je zij. Als zijslaper kun je het beste gaan voor een matras met speciale comfortzones. Deze zones zorgen voor goede ondersteuning. Jouw heupen en schouders kunnen wegzakken en jij ligt daardoor met je rug in een rechte lijn.

4. Draaien en nog meer draaien

Stil liggen lukt voor jou niet. Jij draait alle kanten in 's nachts. Je wordt niet voor niks een 'draaier' genoemd. Het is dan ook belangrijk dat je gaat voor een matras die geschikt is voor meerdere houdignen. Jouw matras moet gewoon een 'allrounder' zijn. Ja deze bestaan!

Waar moet ik op letten? 

Het is wel handig om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een matras. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

  • Lengte: Je lengte is hartstikke belangrijk, want het bepaalt ook de lengte van je matras. Het advies is om een matras te nemen die ongeveer 20 cm langer is dan je eigen lengte. Denk aan een matras van 200 cm lang. Ben jij langer dan gemiddeld ga dan voor een matras van 210 of 220 cm. 
  • Gewicht: Je gewicht speelt ook een belangrijke rol. Let goed op de juiste ondersteuning die past bij jouw gewicht. 
  • Postuur: Je postuur is ook belangrijk om rekening mee te houden. Dit zegt namelijk iets over de ideale breedte van je matras. 
  • Hygiëne: Kies voor een matras met een afneembare en wasbare hoes. Door je hoes regelmatig ge wassen, hou je je matras lekker fris. Neem vooral een matrasmolton. 
  • Prijs: De prijzen van matrassen lopen erg uiteen. Dit komt door de verschillende materialen. Hoe meer materiaal, hoe duurder het matras. Natuurlijk ook de kwaliteit is belangrijk.
  • Allergie: Ben jij allergisch voor huisstofmijt? Let dan op de kenmerken van een matras. Er zijn namelijk matrassen die anti-allergisch zijn.