Zo word je het meest uitgerust wakker

Ontspanning door Juliët

Je wekker gaat en je stapt een keer fris en fruitig het bed uit. Was het maar altijd zo'n feest. Helaas gaat het in de praktijk wel even anders. We worden verre van uitgerust wakker. Vroeg naar bed? Dat kennen we niet. Misschien hoef je niet eerder naar bed toe, maar gaat het juist om slimmer slapen. Wij vertellen je hoe.

Uitgerust wakker worden
 

1. Slaapkamertemperatuur

Wist je dat je slaapkamertemperatuur erg belangrijk is voor een goede nachtrust? Zodra jij gaat slapen, daalt je lichaamstemperatuur. Als het erg warm is in je kamer, dan lukt slapen vaak een stuk minder. Te veel kou in de slaapkamer is ook weer niet fijn. Probeer daarom je de slaapkamertemperatuur rond de 18 graden te houden.

 

2. Vezels, vezels en nog meer vezels

Eet genoeg vezels! Dit is erg belangrijk voor je spijsvertering. Maar wist je dat ze ook nog eens goed zijn voor je slaap? Zorg daarom dat je er iedere dag genoeg van binnenkrijgt. Denk aan 25 gram voor vrouwen en 30 gram voor mannen. Vezels zitten in volkoren producten en in groente en fruit.

 

3. Hoe donkerder, hoe beter. 

Hoe donkerder de slaapkamer, hoe beter. Als je namelijk licht ziet, dan denkt je lichaam automatisch dat het tijd is om op te staan. En dat is nou net niet de bedoeling. Zorg er daarom voor dat je een verduisterde slaapkamer hebt. Mocht dit niet helemaal lukken? Gebruik dan een slaapmasker! Je word helemaal uitgerust wakker.

 

4. Warme douche of bad voor het slapen

Een koude douche geeft je volop energie in de ochtend, terwijl een warme douche juist ideaal is voor het slapengaan. Na een warme douche of bad, probeert je lichaam af te koelen, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Laat dit nou net hetgeen zijn wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Shower time!

 

5. Drink geen alcohol voor het slapen

Je zou denken dat je juist zo in dromenland bent door de alcohol. Je voelt je al helemaal wegdommelen. Toch draagt alcohol helemaal niet bij aan een goede nachtrust. Drink daarom vooral geen alcohol voor het slapen gaan. Pak een glas water. Een stuk hydraterender voor je lichaam.

 

6. Dezelfde tijd naar bed

Als je echt uitgerust wakker wilt worden, moet je iedere dag eigenlijk dezelfde tijd naar bed gaan. In het weekend is dit natuurlijk wel even anders, maar als je doordeweeks dezelfde tijd aanhoudt, ga je verschil merken. Door het vaste ritme val je veel beter in slaap en word je uitgerust wakker.

 

7. Geen koffie!

Heerlijk een bakje koffie, maar niet voor het slapengaan. Door cafeïne krijg je energie. Handig voor overdag, maar niet als we gaan slapen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je een uur minder slaapt wanneer je vlak voor het slapen koffie drinkt. Oops!

 

8. Niet te veel dutten

Je komt weer van een lange dag werken en bent toe aan een lekker dutje! Even tot rust komen. Alleen kunnen deze dutjes bij mensen ervoor zorgen dat ze juist in de nacht niet meer kunnen slapen. Misschien is het dan toch handig om even te wachten tot je naar bed gaat.