Met deze tips bewaar je groente en fruit net iets langer

Eten door Chloe

Ken je dat? Heb je net wat verse groenten en fruit gekocht, kan je enkele dagen later de helft al weggooien. Hartstikke zonde natuurlijk. Groente en fruit kan je vaak minder lang bewaren dan andere producten, maar als je het goed aanpakt, kan je er wel veel langer mee doen. Daarom hebben wij enkele tips verzameld waardoor jij je groente en fruit langer kunt bewaren.

Bewaar groenten in water

Wist je dat je sommige groenten weer nieuw leven in kan blazen door ze even in het water te leggen? Heb je bijvoorbeeld een courgette in de koelkast liggen die nogal zacht en slap aanvoelt? Leg hem dan kort in een schaal met water en hij is weer alsof je hem zo uit de supermarkt hebt gehaald. Bewaar ze dan ook direct na de aankoop in de koelkast in een laagje water. Het beste is als je hem in een vershouddoos bewaard zodat ze zo lang mogelijk lekker blijven. Dezelfde truc werkt ook met sperzibonen. Ideaal!

Azijnwater

Dit verwacht je misschien niet, maar azijn is de oplossing voor groenten en fruit dat snel bederft. Vooral als je het direct wilt wassen na de aankoop kan het snel gaan rotten. Door een beetje azijn toe te voegen aan het water los je dit probleem op. Ook werkt het om het fruit hierna te drogen en dan in een vershouddoos te bewaren.

Knoflook bewaren

Dit klinkt niet heel logisch, maar je kan je knoflook langer bewaren door het direct te pellen nadat je het in huis hebt gehaald. Pel de knoflook en bewaar deze vervolgens in een vershouddoos in de koelkast. Voeg ook wat satéprikkers of houten tandenstokers toe aan het doosje. Deze zullen het vocht absorberen waardoor je het veel langer kunt bewaren. Ook kan je zout, suiker, groene theezakjes of bloem hiervoor gebruiken.

Invriezen

De meeste groenten en fruit kun je veel langer bewaren doormiddel van een vershoudbakje of vochtabsorberend materiaal. Daarnaast is er natuurlijk nog een optie: het invriezen van groente en fruit. Bij de meeste soorten groente en fruit gaan er namelijk helemaal geen vitaminen verloren en dus kan je ze prima in de vriezer doen. Natuurlijk moet je wel even onthouden wanneer je de producten erin hebt gedaan. Dit kan je doen door de datum erop te schrijven of een stickertje erop te plakken. Natuurlijk kan het ook nog makkelijker door direct ingevroren fruit en groente te kopen. Dit is niet alleen voordeliger, maar deze bevatten vaak ook nog meer vitaminen omdat deze na de oogst direct zijn ingevroren.