Dit zijn de 12 soorten intimiteit waar ieder stel van kan profiteren

Relaties door Maya Luz

Het woord intimiteit roept veel associaties op. Waarschijnlijk denk je als eerste aan fysieke intimiteit, seks bijvoorbeeld. Maar binnen een relatie zijn er veel meer soorten intimiteit waar jullie als stel van kunnen profiteren. We zetten ze alle twaalf voor je op een rijtje!

Lees ook: Zo creëer je een goede basis in je relatie

Seksueel

Laten we maar gelijk beginnen bij de meest voor de hand liggende vorm van intimiteit, namelijk seksuele intimiteit. Deze vorm van intimiteit komt voort uit seksuele handelingen, niks verrassends dus. Maar seksuele intimiteit bevordert ook jullie emotionele band.

Emotioneel

Er is dus een emotioneel onderdeel dat tevoorschijn komt bij seksuele intimiteit. Maar met emotionele intimiteit bedoelen we ook jezelf kwetsbaar opstellen tegenover je partner. Het draait om je comfortabel genoeg voelen om je wensen en zorgen uit te spreken.

Intellectueel

Goede en diepgaande gesprekken voeren is een vorm van intellectuele intimiteit. Koppels die intellectueel intiem zijn met elkaar, delen meningen met elkaar en hebben goede discussies. Je zet elkaar aan het denken.

Esthetisch 

Nee, hiermee bedoelen we niet dat jullie er hetzelfde uit moeten zien. Hiermee bedoelen we dat jullie samen kunnen genieten van mooie dingen. Denk aan samen naar de zonsondergang kijken of naar een museum gaan. Maar esthetische intimiteit is ook genieten van elkaars schoonheid.

Creatief

Creatieve intimiteit houdt in dat jullie samen dingen creëren. Hiervoor hoeven jullie niet per se op pottenbakles, ook al is dit wel een leuk idee. Je kunt ook creatieve intimiteit met elkaar delen door samen dates te plannen.

Recreatief

Houden jullie van buiten zijn, dan is recreatieve intimiteit niks nieuws voor jullie. Het gaat hierbij om het samen uitvoeren van activiteiten. Van wandelingen maken tot koken. Het gaat erom dat jullie samen iets doen waar jullie allebei blij van worden.

Werk

Werk intimiteit heeft niks met je werk te maken. Het gaat om het werk dat jullie in jullie relatie steken buiten het emotionele deel om. Denk aan het betalen van rekeningen, het doen van huishoudelijke taken en het plannen van belangrijke afspraken.

Crisis

Het is niet leuk maar het is wel waar: samen een crisis doormaken maakt een koppel vaak sterker. Crisis intimiteit gaat over elkaar kunnen ondersteunen wanneer een van jullie een moeilijke tijd doormaakt. Denk aan wanneer een van jullie een familielid verliest of een tegenslag ervaart op werk.

Binding

Als jullie al een tijdje samenzijn, kunnen jullie er wel vanuit gaan dat er geen sprake is van bindingsangst binnen jullie relatie. Om bindingsintimiteit te tonen, kunnen jullie bijvoorbeeld plannen maken voor de toekomst. Denk aan het bespreken van onderwerpen als samenwonen, kinderen en trouwen. Dit soort gesprekken hebben toont aan dat jullie echt voor elkaar gaan en een toekomst met elkaar zien.

Conflict

Ieder stel heeft weleens conflict. Ruzies horen er nou eenmaal bij. Maar conflict intimiteit moedigt jullie aan om te leren van jullie meningsverschillen. Jullie komen er sterker uit en zien het als een mogelijkheid om te groeien als stel. Hierdoor worden jullie beter in het omgaan met conflicten.

Communicatief

Communicatie is ontzettend belangrijk binnen een relatie, dit is natuurlijk niks nieuws meer. Deze vorm van intimiteit ondersteunt ook andere vormen van intimiteit. Denk aan seksuele intimiteit, waarbij je communiceert met elkaar over wat je wel en niet fijn vindt. Voor communicatie intimiteit hebben jullie open communicatie nodig. Jullie kunnen allebei zeggen wat jullie graag willen zeggen zonder angst voor ruzie of oordelen.

Spiritueel

Als laatste is er spirituele intimiteit. En jullie hoeven niet religieus of spiritueel te zijn om deze vorm van intimiteit te bereiken. Deze vorm van intimiteit gaat juist over het kunnen praten over religieuze en spirituele onderwerpen. Wat gebeurt er als we doodgaan? Wat is de betekenis van het leven? Dit soort gesprekken voeren is versterkend voor jullie band.

Lees ook: Lopen jullie vast? Dit is hoe je erachter komt of je moet stoppen met daten