3x stappen om te herkennen of een bedrijf betrouwbaar is

De maatschappij door Anjali

In een tijd van fraude, oplichting en cybercriminaliteit is het soms moeilijk te achterhalen of een bedrijf betrouwbaar is. Met deze checklist kun jij voortaan veilig browsen.

Dit is dé ultieme checklist om onveilige en onbetrouwbare aankopen te vermijden.

1. Check bij de KvK en de politie

Controleer of het ebdrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK). elk bedrijf is verplicht het KvK-nummer te vermelden op de website. Ook kun je in het handelsregister zoeken of KvK-nummer of bedrijfsnaam en kun jer achter komen of een bedrijf echt bestaat. Bovendien kun je met de chekcfunctie van de politie achterhalen of er eerdere meldingen zijn gedaan tegen het bedrijf. Je krijgt een waarschuwing te zien als dit het geval is.

2. Lees recensies

Bestel je iets op een webshop waar je nog niet bekend mee bent? Lees dan eerst de recensies. Veel websites hebben de 'relevantste eerst' als standaard, dus zul je moeten kiezen voor de optie 'nieuwste eerst'. Zo kom je erachter of er in de afgelopen tijd slechte recensies zijn geplaatst, en waarom ze slecht zijn. Kijk niet alleen op Google, maar ook op websites als Trustpilot. Google recensies kunnen namelijk verwijderd worden door het bedrijf zelf, waardoor ze alleen goede recensies zullen behouden.

3. Keurmerken en voorwaarden

Controleer of het bedrijf de passende keurmerken heeft. Thuiswinkel Waarborg is het bekendste keurmerk voor online shopping-websites. Bij de Consumentenbond kun je meer vinden over keurmerken voor webshops. Kijk ook naar of het product een realistische prijs heeft. Krijg je bij het bestellen ineens torenhoge verzendkosten? Dat is vaak een slecht teken. Ook moet je duidelijk kunnen zien welke kleur, maat of model je hebt gekozen. Mail of bel eventueel met de webshop voor het bestellen.