Deze ‘complimenten’ zijn eigenlijk beledigingen

De maatschappij door Maya Luz

Complimentjes zijn ontzettend leuk om te krijgen. Maar niet ieder compliment is een echt compliment. Mensen geven je soms namelijk complimenten die eerder op een belediging lijken, ofwel een backhanded compliment. Dit zijn de complimentjes die je eigenlijk aan moet zien voor beledigingen, want dat zijn het ook.

Lees ook: Zo krijg je meer energie

Je ziet er zo comfortabel uit

Dit is absoluut geen compliment. Hiermee wil die persoon eigenlijk zeggen dat ze je outfit ongeschikt vinden voor de gelegenheid waarvoor je hem draagt. Hier kun je het beste op reageren door te zeggen dat je outfit inderdaad comfortabel is en dat je het beste van de gelegenheid kunt genieten als je kleren lekker zitten.

Je ziet er zo professioneel uit als je je haar stijl draagt

Voor de dames van kleur is dit geen nieuws, dit is eigenlijk een microagressie. De persoon die dit zegt bedoelt hiermee namelijk eigenlijk dat je natuurlijke haar er niet professioneel uitziet. Dit is dus alles behalve een compliment maar eerder een flinke belediging en hier mag je dus zeker ook op reageren alsof het een belediging is.

Je bent zo mooi, ik snap niet hoe jij nog single bent

Hiermee zegt de ander eigenlijk dat ze denken dat er iets mis met je is, want aan je uiterlijk ligt het in ieder geval niet. Daarnaast zeggen ze ook dat het slecht is dat je single bent, wat niet het geval is! Hier kun je het beste op reageren door door te vragen naar waarom ze dit zeggen of door het gewoon te negeren.

Je huis is zo knus

De ander zegt hier eigenlijk gewoon mee dat je huis klein is. Er is woningcrisis, we doen wat we kunnen!

Wat zie je er goed uit voor je leeftijd

Noemt de ander je nou oud? Ja, ze noemen je oud. Hiermee wil de ander eigenlijk zeggen dat er ouder uitzien slecht is. En wat ons betreft is dit alles behalve waar, ouder worden is juist prachtig. De ander had beter kunnen stoppen na "wat zie je er goed uit".

Je gaat hier zo veel beter mee om dan ik had verwacht

Als er iets vervelends is gebeurd in je leven, is het logisch dat je hier overheen moet komen. Maar als iemand dan dit tegen je zegt, klinkt het alsof ze hadden verwacht dat je volledig in elkaar zou storten. Nou, dat is ook niet aardig. Ze trekken je mentale stabiliteit in twijfel. En als je inderdaad bent ingestort, is dit al helemaal raar om te zeggen. Had je het NOG erger verwacht dan?

Ik wou dat ik ook geen verantwoordelijkheden had

Dit zeggen mensen met kinderen vaak tegen mensen zonder kinderen. Maar ervoor kiezen om geen kinderen te nemen betekent niet dat je geen verantwoordelijkheden hebt. Dus deze opmerking is nogal kortzichtig. Kinderen hebben is geen persoonlijkheid meid....

Ik had niet verwacht dat je die baan zou krijgen, gefeliciteerd

Hoezo hadden ze het niet verwacht? Hiermee geven ze aan dat ze lage verwachtingen hebben van jouw skills. Ze proberen het positief te laten klinken door het woord 'gefeliciteerd' toe te voegen. Maar eigenlijk zeggen ze hiermee dat ze je ongeschikt vinden voor de baan die je hebt gekregen.

Op je Instagram zie je er zo leuk uit

Ja, want ik ben leuk. Duh!

Lees ook: Jen (35) is thuisblijfmoeder mét een fulltime-nanny: "maakt me betere moeder"