Kijkers Slimste Mens zijn de seconden-tactiek spuugzat: "50 seconden vol kletsen is onsportief"

Media door Jennifer

Als je regelmatig De Slimste Mens kijkt, dan ken je de seconden-tactiek vast wel. Op sommige momenten is het zeker slim om de startpositie te pakken, maar in de aflevering van donderdagavond ergerden een hoop kijkers zich aan de veelgebruikte 'spelregel'. Hoe kandidaat Renée Kapitein de seconden flink liet wegzakken met geklets, vonden veel kijkers niet tactisch maar gewoon flauw.

Kijkers De Slimste Mens ergeren zich aan seconden-tactiek

Het tv-programma De Slimste Mens wordt dagelijks massaal gekeken en meestal is het ook leuk om te volgen, terwijl je ondertussen lekker meespeelt. Alleen wordt het op sommige momenten iets minder gezellig, wanneer de welbekende seconden-tactiek wordt gebruikt door een kandidaat. Mocht je de kennisquiz op de één of andere manier niet kennen: in het finalespel begint altijd de kandidaat met de minste seconden. Wanneer je dus als laatste de vraag beantwoordt en weet dat je bijna onder de ander kan komen, ga je natuurlijk even tactisch spelen. Dat mag gewoon, vooral als jij en je tegenstander slechts een aantal seconden verschillen. Alleen zijn er ook zeker een hoop kijkers, die niets hebben met de seconden-tactiek.

Na de aflevering van donderdagavond kwam de irritatie weer flink naar boven bij veel kijkers van De Slimste Mens. In de finale zaten zangeres Froukje en podcastmaker Renée Kapitein. Laatstgenoemde was aan de beurt en had op dat moment 90 seconden over. Haar tegenstander zat op 47 seconden, dus na drie goede antwoorden zou ze weg zijn. Alleen moest Renée wel de antwoorden weten, maar ze wist niets meer over in dit geval Ferry Doedens. Wat doet ze? Ze besluit ruim 40 seconden - voor sommige kijkers gevoelsmatig 50 seconden - vol te praten. Iets wat voor veel Slimste Mens-kijkers op X (voorheen Twitter) in het verkeerde keelgat schiet. Overigens irriteerde een hoop kijkers zich al aan Renée door haar aparte zithouding tijdens het programma. Maar 40 seconden volpraten vinden zij allemaal echt iets té veel en gewoonweg een onsportieve actie van Renée.

Spelregel is toegestaan

Zoals gezegd wordt de seconden-tactiek wel gewoon toegestaan door de makers van De Slimste Mens. In een eerder interview gaf presentator Philip Freriks aan, dat hij zich persoonlijk niets aantrekt van de regel. Volgens hem hoort de spelregel er gewoon bij. "Het is een spel, waarbij tactiek soms heel belangrijk kan zijn," zegt hij. Grote kans dat er dus niets gedaan zal worden met de vele kritiek, die mensen wederom spuwen op de beruchte tactiek.

Lees ook: Slimste Mens-kijkers ergeren zich aan zithouding van kandidaat Renée: "ga toch normaal zitten"