Maarten van Rossem reageert op geruchten tv-pensioen van hem en Philip Freriks: "Bejaardendiscriminatie!"

Media door Jennifer

Of je nou veel tv kijkt of niet, grote kans dat je het populaire tv-programma De Slimste Mens wel kent. Al is het alleen maar dankzij Maarten van Rossem, die dankzij zijn vele gemopper en droge opmerkingen vaak genoeg viral gaat. Vanavond begint weer een nieuw seizoen van De Slimste Mens, waar velen zich op verheugen. Al reist momenteel ook de vraag: wordt dit het laatste seizoen met presentator Philip Freriks en zijn partner in crime Maarten? Nou, no worries als het aan Maarten ligt, want volgens hem kunnen ze nog járen door.

Laatste seizoen De Slimste Mens met Philip en Maarten?

In maart 2023 borrelden de geruchten op, dat de producent van het tv-programma De Slimste Mens al nadacht over vervangers voor presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem. Beide tv-iconen gaan inmiddels natuurlijk richting de leeftijd van 80, waardoor een tv-pensioen niet onlogisch klinkt. Toch denkt het tv-duo nog láng niet na over stoppen, zo zeiden ze destijds al tegen producent Skyhigh TV. Op dat moment vonden ze zichzelf nog gezond genoeg, al waren de producers er wel van bewust dat er ooit vervanging nodig zou zijn. "Die gedachten gaan natuurlijk door ons hoofd en daar zijn we ook over aan het nadenken," zei Marc Dik, CEO van Skyhigh TV, toen in de podcast Content Wars. "Niet in de zin dat er al contracten klaarliggen met nieuwe mensen, maar we moeten daarover nadenken."

Bejaardendiscriminatie

Nu NPO-presentator Herman van der Zandt een transfer heeft gemaakt naar de KRO-NCRV, draait de geruchtenmolen weer flink rond. Bij deze omroep zit De Slimste Mens en daardoor gaan geruchten dat Herman misschien wel de nieuwe presentator wordt van het populaire tv-programma. Oh no, zou het? Wordt dit het laatste seizoen met Philip en Maarten? Nou, als het aan Maarten ligt nog lang niet, zo vertelt hij in een recente podcastaflevering van zijn eigen podcast. "Ik vind het kenmerkend en in feite weer een vorm van bejaardendiscriminatie, dat ze er zo vanzelfsprekend vanuit gaan: dat moet toch een keertje afgelopen zijn, dat zijn toch wrakken?" vertelt hij tegen de presentator.

Jurylid met zuurstoffles

Volgens Maarten zijn hij en Philip nog lang niet klaar met het tv-programma. Waarom zouden ze stoppen, als ze nog hartstikke levend zijn?Hij vindt het "eerlijk gezegd nogal onbeleefd", dat mensen zo aan het speculeren zijn over hun vertrek en mogelijke vervangers. "Als deze waarnemers een beetje serieus nadenken, dan zien ze toch wel in dat mijn functie nog zeker dertig jaar vervuld kan worden door mijzelf?" zegt hij in zijn eigen podcast. "Ik zit gewoon in een stoel en één keer per kwartier zeg ik drie zinnen, dus dat is te doen en desnoods met een zuurstoffles." Daarnaast zegt hij nog maar eens dat Philip gezond is en volgens Maarten zelfs "topfit". "Die is niet zo dik als ik, die wandelt veel, die is nog in topconditie," vertelt hij.

Beide personen vinden het ook nog steeds leuk om De Slimste Mens te maken, zo vertelt Maarten. Voor hem voelt het als een uitje. Ze hebben ook maar een paar opnameperiodes per jaar, doordat het 'maar' twee korte periodes wordt uitgezonden. Maar mocht Philip ooit tóch willen stoppen, dan wil Maarten ook stoppen. "Ja natuurlijk," zegt hij. "Over een jaar of tien. Dan kan het worden gepresenteerd door een of andere hupse blondine, met zo'n vlecht." Of Herman, de nieuwe aanwinst van KRO-NCRV? "Of Herman van der Zandt. Dat is natuurlijk geen hupse blondine," reageert Maarten.

Lees ook: Verrassend leuke chemie tussen Arnon Grunberg en Theo Maassen in Boerderij van Dorst: "komisch duo geboren"