Dit is waarom jij een vriendschap budget zou moeten hebben

Vrije tijd door Maya Luz

Bij het woord budget denken we allemaal waarschijnlijk direct aan geld. Maar je kunt ook andere dingen in je leven budgetteren, je vriendschappen bijvoorbeeld. Hoeveel energie je in je vriendschappen steekt, kan een groot effect hebben op je welzijn en de kwaliteit van je vriendschappen. Dit is waarom je een vriendschap budget zou moeten hebben.

Lees ook: ‘Glimmers’ zijn het tegenovergestelde van triggers: dit moet je erover weten

Wat is een vriendschap budget?

Als het op ons sociale leven aankomt, hebben we allemaal een bepaalde hoeveelheid tijd die we hieraan kunnen besteden. Het is dan ook best belangrijk om stil te staan bij hoe we deze tijd indelen. Als we onze tijd volproppen met sociale gelegenheden zoals feestjes en drankjes doen, raakt onze energie op. We hebben als mensen vaak de neiging om onszelf uit te putten om onze vriendschappen te kunnen onderhouden. Maar dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn. Vriendschap gaat namelijk veel verder dan dat. Door middel van een vriendschap budget, kun jij duidelijk voor jezelf indelen welke activiteiten prioriteit krijgen en welke vriendschappen het meest waardevol zijn. Je gaat voor jezelf na waar jij het meest gelukkig van wordt en maakt keuzes op basis van deze informatie.

Meer zielen betekent niet altijd meer vreugd

We hebben allemaal een groep vrienden en daarnaast nog een grotere groep kennissen. Je vriendengroep willen uitbreiden is natuurlijk niks slechts, maar wanneer je te veel goede vrienden hebt, hou je niet genoeg energie over om al deze vriendschappen te onderhouden. Je moet daarom voor jezelf nagaan welke vrienden voor jou het belangrijkst zijn. Deze vrienden nemen vervolgens het grootste gedeelte van je budget in beslag. De vrienden die iets minder belangrijk zijn krijgen een iets kleiner deel maar worden zeker niet vergeten. Als je gaat proberen om aan iedereen even veel budget te besteden, ga je merken dat je niet genoeg budget hebt om met iedereen een diepgaande vriendschap te hebben. Meer vrienden hebben is in deze zin dus niet altijd goed. Het is veel waardevoller om diepgaandere vriendschappen te hebben met een kleine groep mensen, zodat je genoeg budget hebt om jouw energie hierin te steken en om de vriendschappen te onderhouden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het belangrijkste om te onthouden bij het opstellen van een vriendschap budget is dus: kwaliteit boven kwantiteit. Je vriendschappen zijn een belangrijk deel van je leven, je haalt er voldoening uit. Maar deze voldoening kun je er alleen uithalen voor jezelf als je de juiste prioriteiten stelt. Van jezelf uitputten met te veel sociale gelegenheden, word je namelijk helaas niet gelukkiger. Hou hier rekening mee bij het maken van plannen, zodat je uiteindelijk geen vriendschap schulden oploopt.

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om iemand op te vrolijken