‘Glimmers’ zijn het tegenovergestelde van triggers: dit moet je erover weten

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Triggers zijn nogal vervelend. Ze kunnen een goede dag gemakkelijk veranderen in een slechte dag. Maar wat nou als we op zoek gaan naar onze glimmers? Ofwel, kleine dingetjes die geluksmomentjes veroorzaken. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Zo stop je met piekeren

Wat zijn glimmers?

Glimmers zijn kleine positieve momentjes in je dag. Ze veroorzaken een klein geluksmomentje. Dit kan bijvoorbeeld het zien van een schattige hond zijn, maar ook het halen van je favoriete iced latte. Voor mensen die last hebben van bepaalde triggers, kan op zoek gaan naar glimmers heel fijn zijn. Het helpt je met de focus leggen op positieve dingen, in plaats van negatieve dingen. Glimmers zoeken is inmiddels een ding geworden op Tiktok, en veel mensen die deelnemen aan de trend geven aan dat ze zich er een stuk beter door voelen. Je te veel focussen op negatieve dingen kan ervoor zorgen dat je meer anxiety ervaart en geeft je het gevoel alsof je niks hebt om naar uit te kijken. Maar als je op zoek gaat naar de kleine geluksmomentjes, voelt het leven een stuk minder zwaar.

@mandy.liddle And yes the hair in my mouth was a paid actor #glimmers #VikingRise ♬ Diamond Day - Vashti Bunyan

De voordelen van glimmers

Focussen op het ontdekken van glimmers, kan ervoor zorgen dat je meer in het heden gaat leven en wat positiever in het leven gaat staan. Hier goed in worden kan wat oefening en geduld kosten, net als iedere andere mindfulness techniek. Zodra je meer op de geluksmomentjes gaat letten, krijg je meer waardering voor de kleine dingen in het leven, maar ook voor de grotere dingen. Je voelt je hierdoor kalmer, aanwezig en je leeft meer in het nu. Terwijl je op zoek gaat naar glimmers, kun je ontdekken welke kleine dingen we in het leven eigenlijk wel niet voor lief nemen. Er zijn zo veel kleine dingen die ons blij maken, maar hier staan we niet vaak bij stil. Door hier wel bij stil te staan, leer je deze glimmers vaker en sneller herkennen en krijg je er meer waardering voor. Zoeken naar glimmers helpt ons herinneren dat geluk in een klein hoekje zit en dat er altijd wel iets is om blij van te worden.

Zo herken je jouw glimmers

Waar we gelukkig van worden, verschilt per persoon. Sommige mensen worden erg gelukkig van het zien van andere mensen, de natuur of dieren. Om je glimmers te vinden raden we aan om goed op te letten als je buiten bent. Kijk om je heen en ervaar wat er om je heen gebeurt. Als jij iets waarneemt waar je gelukkig of rustig van wordt, dan is het een glimmer. Het helpt ook om specifiek te zijn. Wees bijvoorbeeld niet alleen dankbaar voor je kat, maar dankbaar voor het feit dat jullie lekker hebben liggen knuffelen in bed vanochtend. Blijf focussen op deze kleine geluksmomentjes om je brein te trainen om positiever in het leven te staan. Na een tijdje gaat dit automatisch en sta je een stuk lichter in het leven.

Lees ook: Wachttijd nuttig besteden: zo doe je dat