Wat te doen tegen muggenbulten?

Vrije tijd door Juliët

Heb jij altijd de grootste pech als het gaat om muggenbulten? Je wordt alleen maar lek geprikt. Het kan vreselijk jeuken. De neiging is groot om eraan te zitten en dat is nou net hetgeen wat je niet moet doen. Maar hoe kunnen we de muggen op afstand houden? Met de volgende tips ben jij straks niet meer de pineut.

Muggenbulten

Muggenbulten jeuken altijd zo erg, maar dit is niet zonder reden. Zodra wij geprikt worden, spuit de mug een kleine hoeveelheid speeksel in ons lijf. Dit voorkomt dat ons bloed gaat stollen en daardoor kan de mug ons bloed opzuigen. Ons afweersysteem krijgt een signaal binnen dat er een onbekende stof ons lichaam binnendringt. Er wordt een anti-stof aangemaakt, namelijk histamine. Deze stof zorgt ervoor dat wij een muggenbult krijgen op de plek waar we gestoken zijn. Er onstaat jeuk, zwelling en roodheid.

 

Waarom steken muggen?

Muggen hebben bloed nodig om gezonde eitjes te kunnen leggen. De vrouwenmuggen steken altijd. Toch wordt de ene persoon meer gestoken dan de ander. Een groot deel wordt dit genetisch bepaald, maar er zijn nog meer dingen die een rol kunnen spelen:

  • Zo hebben muggen een voorkeur voor zwangere vrouwen.
  • Mensen die veel kooldioxide afstoten worden eerder gestoken. Je scheidt veel kooldioxide wanneer je actief bent en een groot lichaam hebt. Daarom worden volwassenen ook eerder gestoken dan kinderen. 
  • De hoeveelheid melkzuur is ook erg aantrekkelijk voor muggen. Zodra er zweet op jouw lichaam te vinden is, komen de muggen binnen no time op je af.

 

Muggen op afstand houden

Maar hoe houden we nu deze beestjes op afstand? Met de volgende tips kom je een heel eind:

  • Plaats horren voor je ramen en deuren, want zo kunnen muggen niet binnenkomen.
  • Stilstaand water trekt muggen aan. Vrouwtjes leggen hun eitjes daarin. Verwijder daarom het water in bijvoorbeeld emmers, plantenbakken of kinderbadjes. Hoe minder eitjes, hoe minder muggen.
  • Kleding met lange pijpen en mouwen zorgen ervoor dat je huid lastiger te bereiken is.
  • Een klamboe! Zo voorkom je dat de muggen je uit je slaap kunnen houden 's nachts.
  • Een ventilator geeft niet alleen verkoeling, maar houdt ook de muggen op afstand. Ze hebben een hekel aan tocht.
  • Gebruik deet, dit is een spray die je wel tot acht uur lang beschermt tegen muggen en andere insecten. Muggen kunnen deet niet vedragen. Let er alleen wel op dat baby's en kinderen geen deet mogen gebruiken en ook niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

 

Wat te doen tegen muggenbulten? 

Ben je toch gestoken? Doe het volgende bij muggenbulten:

  • Krab vooral niet! Dit maakt niet alleen de jeuk erger, maar ook de muggenbult groter.
  • Koel de muggenbult, want zo onderdruk je de jeuk en verminder je de zwelling.
  • Om de jeuk te verminderen kun je een 'Na De Beet Verzachting Pen' gebruiken met glycerine. Dit kalmeert de huid en vermindert de jeuk bij een muggenbult. 

 

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je allergisch bent voor muggen. Heb je dit vermoeden, raadpleeg dan je huisarts. Bij een allergie zijn de klachten vaak heviger dan normaal. Denk aan grote muggenbulten, kleine blaasjes, lang last van zwellingen en de bult raakt witgeel bij aanraking.